Afbeelding
Foto: PR

Iconen van de Gouden Eeuw in Brielle en Geervliet

Actueel 450 keer gelezen

Van 16 juni t/m 8 september kunt u in Historisch Museum Den Briel de tentoonstelling Gebroeders De Witt, Iconen van de Gouden Eeuw bekijken. Een week later, op 22 juni, is in het voormalig gemeentehuis de opening van de tentoonstelling Cornelis de Witt, ruwaard van het land van Putten - Geervliet in de Gouden Eeuw. Deze tentoonstelling is te bezoeken van 23 juni t/m 14 september, enkel in de weekenden.

Wie waren de gebroeders De Witt en waarom wordt er nu zoveel aandacht aan hen geschonken?

Jacob
Jacob de Witt, de vader van Johan en Cornelis was een welvarende houthandelaar in Dordrecht die maar liefst zesmaal burgemeester van Dordrecht en tevens regent van die stad was. Zijn broer Andries was raadpensionaris van Holland. Hij zat in de Staten van Holland voor Dordrecht en was een fervent tegenstander van stadhouder Willem II. Hij steunde de Vrede van Munster en diende een voorstel in om vanwege de vrede de troepen af te danken. Dat voorstel leidde tot een stadsgreep van de stadhouder en gevangenisstraf voor Jacob en zijn medestanders.

Johan
Omdat de familie De Witt een regentenfamilie was, konden Cornelis en Johan studeren. Beiden kozen na hun opleiding aan de Latijnse school in Dordrecht voor een rechtenstudie aan de Universiteit van Leiden. Beiden promoveerden in Frankrijk tot doctor in de rechten. Johan was in zijn tijd één van de belangrijkste politici van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Hij was maar liefst 19 jaar raadpensionaris van het gewest Holland.

Cornelis
Cornelis de Witt was lid van de admiraliteit van Rotterdam en kreeg via zijn broer belangrijke functies toebedeeld. Zo werd hij ruwaard van de heerlijkheid Putten, wat hem verplichtte in Geervliet te gaan wonen. Daarna werd hij o.a. dijkgraaf van Mijnsherenland, baljuw van de Beijerlanden en burgemeester van Dordrecht. Na de tocht naar Chatham, waarover u later meer zult lezen, werd door de Staten van Holland voorgesteld om hem de heerlijkheid Spijkenisse te geven maar die ging hem uiteindelijk aan de neus voorbij omdat niet alle gewesten het eens waren met de benoeming.

Moord
Ook wordt aandacht besteed aan de moord op de broers op 20 augustus 1672 bij de Gevangenpoort in Den Haag. Deze lynchpartij is één van de meest gedenkwaardige gebeurtenissen in de vaderlandse geschiedenis.

Terug naar de Gouden Eeuw
De komende weken nemen we u mee naar de Gouden Eeuw en het leven van de broers en hun tijdgenoten. Dat doen we middels een serie waarin we steeds een onderdeel uit het leven van vooral Cornelis belichten. Een serie waarbij diverse mensen aan het woord komen die iets te doen hebben met de gebroeders De Witt. Zo komt volgende week Marijke Holtrop aan het woord, de directeur van Historisch Museum Den Briel. Zij vertelt over de keuze voor dit onderwerp en de totstandkoming van de tentoonstelling. Ook de gastconservator, Ronald Prud'Homme van Reine, vertelt over zijn interesse in de broers.

Informatie
Een tentoonstelling wil je ervaren door middel van voorwerpen en afbeeldingen. Je zit niet te wachten op allerlei lange teksten die je moet lezen. Om die reden lichten we bepaalde onderdelen uit het leven van de broers uit in de krant en op de website. Zo kunt u hun levensverhaal op uw gemak lezen, maar ook informatie krijgen over de lezingen en andere activiteiten die in zowel Brielle als in Geervliet plaats vinden.

De serie is herkenbaar aan het groene logo dat u aan het begin van deze tekst ziet.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant