Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl
Zomaar een Nissewaarder

Ferdinand Fransen

Actueel 1.531 keer gelezen

Tot 20 juni is Ferdinand Fransen nog hoofd van de afdeling communicatie van de gemeente Nissewaard. Daarna gaat hij van zijn pensioen genieten. De eerste reisplannen zijn al gemaakt want daar is nu tijd voor.

'Nissewaard is een mooie gemeente en ik heb al die tijd met heel veel plezier in Spijkenisse gewoond', zegt Ferdinand. 'Vanuit mijn huis liep ik zo het groene gebied in. We hebben hier alles. Een stad met allerlei voorzieningen, een zwembad, een theater, de Boekenberg en met de metro zit je in 20 minuten in Rotterdam. Daar kun je niet tegen aan rijden.' Toch verlaat hij Nissewaard. 'Mijn vrouw heeft altijd achter me aan gehobbeld, waar ik ook ging. Zij wil graag in de buurt van onze kleinkinderen wonen. Waarom zou ik dan niet een keer achter haar aanhobbelen?' Het huis is verkocht, het appartement is bijna klaar om betrokken te worden.

Ferdinand is 60 jaar geleden geboren in Enschede, waar zijn ouders een banketbakkerszaak hadden. Op zondagmorgen ging de kleine Ferdinand met zijn vader naar voetbal. 'Het was afgelopen jaar afzien voor mijn favoriete voetbalclub, maar ze keren gelukkig terug in de eredivisie.' Een goed verstaander begrijpt dat Ferdinand het over FC Twente heeft.

Hij heeft enige tijd aan het conservatorium gestudeerd, maar uiteindelijk toch voor de journalistiek gekozen. Zijn journalistieke loopbaan begon bij de regionale omroep, Radio Oost. 'Deze kwam voort uit de RONO, de Regionale Omroep voor Noord en Oost Nederland. De studio's waren in Enschede en Arnhem.' Later werden er twee omroepen van gemaakt, Radio Oost en Omroep Gelderland. Ferdinand werkte er als algemeen verslaggever en als sportverslaggever. Zijn leermeester was Henk Lichtenveldt, die parlementair verslaggever was.

Vervolgens maakte hij de overstap naar Veronica. 'Ze waren daar bezig met het opzetten van een nieuwsprogramma, dat voor die tijd nogal revolutionair was. De wereld in een half uur, afgekeken van een Amerikaans programma. De gedachte was dat als je een half uur geluisterd had, je bij was wat betreft het nieuws. De consequentie van het format was wel dat de items maximaal anderhalve minuut mochten beslaan.' De groep die in die tijd bezig was met het programma omschrijft Ferdinand als een beetje een rebels groepje, maar ook vernieuwend en vol goede ideeën over hoe radio gemaakt moest worden. 'Het mocht in die tijd ook wat kosten. Lex Harding deed daar niet moeilijk over, die zei gewoon doe wat je moet doen.' Het programma dat op vrijdagmiddag door ongeveer 10 man gemaakt werd heette eerst Veronica info-magazine, maar werd later Veronica nieuwsradio. 'Alle andere omroepen zeiden jullie zijn knettergek maar uiteindelijk was het programma wel de voorloper van de huidige nieuwsprogramma's.' Op een gegeven moment werd Jaap van Meekren binnengehaald bij Veronica. Hij werd Ferdinands tweede leermeester. 'Jaap deed vaak de gesprekken met de minister-president. Als parlementair redacteur werd ik bij hem ontboden en werden de gesprekken voorbereid. Jaap was zichzelf en ik was Van Agt of Lubbers.' Door de lange periode die Ferdinand in Den Haag zat om verslag te doen, leerde hij veel mensen kennen. En van die contacten heeft hij veel plezier gehad, ook tijdens zijn huidige functie.

Klaas Samplonius haalde Ferdinand over om over te stappen naar de Tros.Daar kreeg hij de kans om langere items te maken. Hij begon bij Aktua radio. 'Tros Aktua was een van de betere actualiteitenprogramma's en werd goed beluisterd.' Ook heeft hij een tijdje Tros Kamerbreed gepresenteerd; was invaller maar was ook verslaggever, samensteller en eindredacteur.' Op een gegeven moment kwam er ook een tv programma Twee Vandaag. Ook hier was Ferdinand verslaggever, eindredacteur, samensteller., lid van de hoofdredactie en presentator. Hij ging het land in en maakte een rapportages. 'Ik heb in die tijd veel geleerd over hoe je tv maakt, welke trucs er zijn en hoe je beelden kunt manipuleren. Het maken van een reportage is een heel leuk en creatief proces. Soms ben je twee tot drie weken bezig en hou je maar zeven minuten over.' Er was ook altijd een tekort aan presentatoren, dus ook dat werk deed hij als het nodig was, samen met o.a. Antoinette Hertsenberg, Jaap Jongbloed en Victor Deconinck. Op een bepaald moment was de combinatie van presentator en eindredacteur niet meer te combineren en Ferdinand werd een van de vaste presentatoren van het programma. 'Ik heb het programma zo'n tien jaar gepresenteerd, waarvan de laatste twee jaar met Karel van de Graaf.'
Er kwam een moment dat Ferdinand dacht 'Is dit het nou?' 'Ik besloot om me heen te kijken. Ik was verslaggever geweest, eindredacteur en presentator en zou wel iets willen doen op voorlichtingsgebied. Maar niet bij een grote gemeente met een afdeling van 50 man of meer. De tien man die ik nu onder me heb vind ik leuk. Het zijn hartstikke leuke mensen en de meeste met wie ik begonnen ben, zitten er nog steeds. Ook de bestuurders zijn van goede wil en willen dat de stad zich ontwikkelt en dat de inwoners er met plezier wonen. Ze zijn ook toegankelijk en staan open voor de inwoners. Soms zijn ze zelfs boos als inwoners geen contact zoeken als ze tegen een probleem aan lopen. Het college is altijd bereid om mensen te ontvangen en te kijken of klachten opgelost kunnen worden. Het kan niet altijd maar dan wordt er wel over gesproken. Ze zijn er echt om de mensen verder te helpen.' Hij vindt dat hij het getroffen heeft met de gemeente Nissewaard.

'Er werken hier intelligente mensen die niet vanuit regels willen handelen, maar kijken naar wat ze voor de inwoners kunnen betekenen. Dat geeft een goede voedingsbodem om over te communiceren. Het leuke van het vak is de afwisseling. Geen dag is hetzelfde. Er zijn momenten dat je alles uit je handen moet laten vallen omdat er iets gebeurt. Kijk maar naar de gaslekkage in Heenvliet; je moet zorgen dat de mensen dan weten wat ze moeten doen.' In de afgelopen jaren is er veel veranderd. 'We hadden een website, maar nu is er ook Facebook en Instagram en noem maar op. Mensen verwachten bijna dat je een kwartier voor er iets gebeurt daar al een melding van maakt.'

Ferdinand heeft met drie burgemeesters te maken gehad: Mirjam Salet ('heel erg leuk om voor te werken, had al ervaring als burgemeester'), Govert Veldhuijzen ('een bestuurder pur sang') en Foort van Oosten: 'Een geweldig enthousiaste man die een nieuwe wind laat waaien en een tomeloze energie en inzet heeft.'

Toen Ferdinand aangaf dat hij wilde stoppen met zijn werk, kreeg hij nog één laatste opdracht: het inwerken en begeleiden van de nieuwe burgemeester want er bestaat geen burgemeesterscursus. Nu de inwerkperiode voorbij is, is het tijd voor andere interesses.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant