Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Baslan Aziz

Actueel 819 keer gelezen

Vorig jaar om deze tijd verbleven Baslan Aziz en zijn gezin nog in Turkije, waar de uit Syrië gevluchte familie toen net had gehoord in Nederland te zullen worden opgenomen. In juli 2018 kwamen ze aan in het AZC in Harderwijk. Inmiddels woont de familie Aziz in Spijkenisse, gaan kinderen hier naar school en spreekt Baslan na enkele maanden les al zo goed de taal, dat hij in het Nederlands kan vertellen over deze rigoureuze omslag in zijn leven.

Baslan (48) werd in Allepo geboren. Zijn familie stamt uit Circassian, een gebied tussen Georgië en Rusland. Zijn vader was docent Arabische taal en daarom woonde de familie enkele jaren in Marokko. In dat land doorliep Baslan zijn eerste vier schooljaren; naast zijn moedertaal Circassian leerde hij ook Frans en Arabisch. De familie keerde terug naar Syrië, waar Baslan later vliegtuigtechniek studeerde en zodanig in het Syrische leger aan de slag ging. Na zes jaar nam hij ontslag; inmiddels was hij getrouwd. Baslan gooide het roer om, kreeg een administratieve baan, leerde ondertussen voor wiskunde docent en ging privéles hierin geven.

Onder invloed van de in omringende landen aanzwellende 'Arabische Lente' begonnen er begin 2011 ook in Syrië protesten. Betogers eisten politieke hervormingen. Het conflict tussen regering en opstandelingen liep uit tot de huidige (burger)oorlog. 'Het land werd ontwricht en het levensonderhoud werd onbetaalbaar. Vóór de oorlog kostte een dollar 45 (Syrische) Lira. In 2014 liep dat op tot 500 en meer.' Ook Baslan's inkomsten uit de privélessen hielden op. Toch bleef hij naast zijn betaalde baan als vrijwilliger ook wiskundelessen geven.

Om de oorlog en Syrië te ontvluchten vroeg de familie paspoorten aan. 'We vreesden dat onze oudste twee zoons, een tweeling, het leger in zouden moeten. In september 2015 kregen mijn vrouw en kinderen paspoorten maar, omdat ik bij het leger gewerkt had, ik nog niet. Ook mét documenten was niet legaal het land uit te komen; mijn gezin is illegaal naar Turkije gevlucht.' Baslan volgde maanden later toen hij zelf een paspoort kreeg; in september 2016 herenigde hij zich met zijn gezin in Ankara, waar zijn inmiddels 15-jarige zoons werkten om in het levensonderhoud van de familie te voorzien. Baslan startte met het leren van Turks en werkte een paar maanden in een fabriek. Ondertussen had Baslan's vrouw een aanvraag gedaan om te worden toegelaten in een ander Europees land waar hun kinderen wél kans op onderwijs zouden hebben. 'We kregen een verblijfsvergunning in Nederland.

Aan de lessen Nederlands van vrijwilligers Marian en Léonie in Harderwijk heb ik ontzettend veel gehad; ik ben ze heel erg dankbaar.' Via een project van taalschool Kameleon (Spijkenisse) waar de kinderen les krijgen, kwamen Baslan en zijn vrouw terecht bij Taaltent docente Çigdem (foto). 'Dat was een keerpunt.' Hoewel het hem niet vlug genoeg gaat, leert Baslan vlot de Nederlandse taal en gebruiken. De familie prijst zich gelukkig in ons positieve en mooie land, waar men regels en elkaar respecteert te zijn terecht gekomen en wil iedereen bedanken die daar aan heeft bijgedragen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant