Bij Dennis hangt er inmiddels een buurtAED aan de muur.
Bij Dennis hangt er inmiddels een buurtAED aan de muur. Foto: M. de Haas

Een AED daar red je levens mee

Actueel 818 keer gelezen

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld, waardoor ze niet meer samentrekken. Om het hart weer normaal te laten kloppen, is het nodig om het hart te resetten. Dat kan met een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED genoemd.

Op diverse plekken hangen inmiddels AED's. Vaak binnen, maar er is ook een beweging gaande om AED's buiten te hangen, zodat ze 24 uur per dag beschikbaar zijn in het geval van nood. De gemeente heeft al een aantal apparaten opgehangen en ook bedrijven zien het nut in van het 24/7 beschikbaar stellen van de AED's.

Op de Accaciastraat in Spijkenisse (wijk Groenewoud) hangt inmiddels ook een buurtAED. Dennis de Roode heeft zelf meegemaakt hoe belangrijk een AED is en dat je er levens mee kunt redden.

Dennis was met zijn vrouw en dochter op vakantie in Rockanje. Zijn moeder had er een huisje gehuurd en zou een deel van de vakantie bij hen doorbrengen. Terwijl hij de tassen uit de auto haalde, bekeek zijn moeder het huisje. 'Ik kwam het huisje binnen en zag mijn moeder uit de slaapkamer komen. Ze viel neer en ik dacht eerst dat ze flauw gevallen was, maar toen hoorde ik een gaspend geluid.' Dennis startte direct met reanimeren, terwijl zijn vrouw 112 belde en naar het restaurant rende om de AED te halen. 'Volgens mij heb ik daar van alles opzij gegooid om de AED te kunnen pakken', vertelt Carla. 'Stom toevallig had ik die eerder zien hangen en dacht toen nog wat een rare plek om hem op te hangen.'

Politie en brandweer waren snel ter plaatse, de ambulance deed er een half uur over. In de tussentijd waren Dennis en een buurman bezig met de reanimatie. 'We zijn ruim 35 minuten bezig geweest. 'Moeder Ronny ging uiteindelijk met een hartritme de ambulance in en werd overgebracht naar het ziekenhuis. 'Ik kan me niets herinneren van het voorval', zegt ze, het verhaal van Dennis aanhorend. 'Ik werd wakker in het ziekenhuis.' Ze is vooral blij dat er een AED aanwezig was, want daardoor is ze er nog.

Nadat Dennis een oproep zag voor het vormen van een werkgroep AED, besloot hij zich daarbij aan te melden. Nu zet hij zich samen met anderen in om zoveel mogelijk AED's in Nissewaard te krijgen. 'We zijn dan ook blij met de vele acties om een buurtAED te krijgen. Maar het is ook belangrijk dat mensen die BHV'er zijn of reanimatie/AED training hebben zich registreren. Zij kunnen dan opgeroepen worden als er in hun omgeving een hartstilstand is.' Ook Ronny onderstreept het belang van de registratie van burgerhulpverleners. 'Ik kan het navertellen omdat mijn zoon wist wat hij moest doen. en ik hoop dat veel anderen dat geluk ook zullen hebben.'

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant