Afbeelding

NZa keurt samenwerking Erasmus MC en IJsselland Ziekenhuis goed

Actueel 296 keer gelezen

Regio - Het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis mogen verregaand gaan samenwerken, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

De samenwerking betreft een al langer bestaande wens van het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis. De beide ziekenhuizen willen zorgdragen voor continuïteit van de zorg en verbetering van de kwaliteit van de zorg en gezondheid van patiënten in de regio Rotterdam. Dit willen de ziekenhuizen bereiken door zorgverschuivingen mogelijk te maken richting de best passende locatie, waarbij de complexiteit van de zorg en/of de patiënt bepalend is. Het Erasmus MC levert gespecialiseerde complexe patiëntenzorg en het IJsselland Ziekenhuis levert basiszorg aan patiënten. Hiermee zijn de twee ziekenhuizen complementair aan elkaar en daarmee komt de samenwerking ten goede aan de patiënt. Door nauw samen te werken kunnen de twee ziekenhuizen voor patiënten eenvoudig de juiste zorg, op de juiste plek door de juiste professional bieden. 

Op dit moment is een aantal samenwerkingsinitiatieven in de zorg uitgewerkt. Er volgen er nog meer. Om zicht te houden op de nieuw uitgewerkte initiatieven, verbindt de NZa als voorwaarde aan de goedkeuring dat het Erasmus MC en het IJsselland Ziekenhuis de komende vijf jaar jaarlijks inzicht in de voortgang van de ontplooide initiatieven geven. In de samenwerking worden geen afdelingen, vakgroepen, groepen van medewerkers of anderszins gefuseerd.

Albert van Wijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van het IJsselland Ziekenhuis, is verheugd over de uitspraak van de NZa. "Het IJsselland behoudt de eigen identiteit. Door de samenwerking kunnen afspraken gemaakt worden over de gezamenlijke behandeling van bepaalde patiëntengroepen. Waarbij de tweedelijnszorg in het IJsselland Ziekenhuis gegeven wordt en complexe zorg in het Erasmus MC wordt geboden. Daarnaast kan niet-complexe zorg uit het Erasmus MC worden overgedragen aan het IJsselland Ziekenhuis. Het streven hierbij is de zorg zoveel mogelijk dicht bij huis te organiseren. Dichtbij als het kan, verder weg als het moet."

Ernst Kuipers, voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC, vult aan: "Medisch specialisten in het IJsselland kunnen indien gewenst vroegtijdig advies inwinnen bij onze academische experts. Op dit moment hebben sommige van onze specialisten ook al spreekuur in het IJsselland. Patiënten kunnen snel worden doorverwezen voor academische zorg en specialisten van IJsselland en Erasmus MC gaan samen zorgpaden en protocollen vaststellen."

De voorgenomen samenwerking kan nu worden voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt, die beoordeelt of het samengaan geen nadelige gevolgen heeft voor de concurrentie in de regio en patiënten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant