Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Negen Nissewaarders Koninklijk onderscheiden

Actueel 1.646 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmorgen ontvingen in de Burgerzaal van het stadhuis in Spijkenisse negen inwoners van Nissewaard een Koninklijke onderscheiding. Voor burgemeester Van Oosten was het de eerste keer dat hij deze in naam van de Koning mocht uitreiken en dat was even wennen. Het opspelden van de onderscheidingen kostte aanvankelijk wat moeite, maar al gauw had de burgemeester de slag te pakken.

De onderscheiding kwam voor de meeste gedecoreerden als een volslagen verrassing. Ze waren met een smoes door familie meegenomen naar het stadhuis en kregen, bij het zien van vele bekenden en familieleden, daar pas in de gaten waarvoor ze werkelijk waren uitgenodigd. Hier en daar werd een traantje weggepinkt. Burgemeester Van Oosten sprak iedereen afzonderlijk toe en vertelde voor welke verdiensten hij of zij werden onderscheiden. Alle onderscheidenen in Nissewaard, waarvan er één in Zuidland, één in Geervliet en zeven in Spijkenisse wonen, werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Gedecoreerd werden:

Maria Elizabeth Bosschieter
Sinds 1986 is mevrouw Bosschieter vrijwilliger bij de stichting Senioren busreis Zuidland. Deze stichting organiseert jaarlijks een busreis voor de senioren van Zuidland en omgeving. Van 1988 tot 2003 was mevrouw Bosschieter lid van het bestuur van het Service Bureau voor Ouderen (SBO). Zij organiseerde voor ouderen onder andere tafeltje-dek-je en vervoer binnen Voorne-Putten.
Sinds 2001 is mevrouw Bosschieter vrijwilliger bij verzorgingshuis Bernissesteyn. Zij organiseert restaurantavonden voor de bewoners van Bernissesteyn en bewoners uit de wijk, helpt op woensdagmiddag met tafels dekken en helpt mee bij het Kerst- en Paasdiner voor de bewoners. Sinds 2002 gaat zij met 'de winkelwagen', een kar met boodschappen, langs de deur van bewoners van Bernissesteyn, die niet zelf meer hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. Ook helpt zij bij allerlei andere activiteiten voor bewoners.
Sinds 2008 is mevrouw Bosschieter bestuurslid van stichting Vrienden van Bernissesteyn. Het doel van de stichting is om de bewoners van verzorgingshuis Bernissesteyn en het Hart van Zuidland meer te kunnen bieden dan zorg alleen. De stichting zamelt geld in voor ontspanning en het welzijn van de bewoners.

Alexander Glijn
Alexander Glijn is sinds 2017 dansinstructeur bij zijn eigen dansgroep Alex & Jacqueline (zijn vrouw), waar hij meerdere uren per week vrijwillig les geeft. Hij behoort tot de wereldtop van het rolstoeldansen en blijft deze sport vernieuwen. Hij stimuleert dansscholen in binnen- en buitenland om het rolstoeldansen onderdeel te maken van hun aanbod.
Sinds 2010 werkt meneer Glijn regelmatig mee aan acties om aandacht te vragen voor de positie van mindervaliden. Hij heeft meegedaan aan verschillende televisieprogramma's zoals: 'Holland's Got Talent', waar hij en zijn danspartner in de finale hebben gestaan; 'Everybody Dance Now' en een mooi uitgebreid item bij 'Geluk en een hoop liefde'. Daarnaast zijn er nog enkele  radio- en tv-interviews geweest. In de periode van 2012 tot 2015 was hij medeoprichter en mede-instructeur van de organisatie Double Wheels, waar hij meerdere uren per week rolstoeldansles heeft gegeven.
Sinds 2009 is meneer Glijn actief in het promoten van de mindervalide sporten. Hij wordt wereldwijd gevraagd om demonstraties te verzorgen.

Jacobus Theodorus van Hout
De heer Van Hout was van 1988 tot 1995 bestuurslid binnen de RK Parochie. Van 1990-2007 was de heer Van Hout binnen de RK Parochie betrokken bij de jaarlijkse Fancy Fair.
Van 1994 tot 1998 was hij bestuurslid bij de vereniging voor Christelijk Primair Onderwijs (VCPO). Hij heeft onder andere bijgedragen aan de fusie van de Eben-Haëzerschool en de Oranjeschool tot de huidige school De Rank. Ook heeft hij een belangrijke rol gespeeld in de verdere professionalisering van de VCPO, door de invoering van het bovenschools management. Daarnaast is hij langere tijd lid geweest van de medezeggenschapsraad van De Rank. De heer Van Hout is een zeer betrokken en deskundig bestuurder, die binnen de school en het bestuur een verbindende rol speelde tussen de diverse geledingen.
De heer Van Hout was van 2001 tot 2011 bestuurslid en één van de actieve vrijwilligers bij het Rotterdams Jongenskoor. Als koorouder begeleidde de heer Van Hout de zangers, organiseerde het koor (repetitie-) weekend en de jaarlijkse buitenlandse koorreis.
Sinds 1995 is de heer Van Hout trainer/leider van de voetbalschool bij VV Spijkenisse. Hij traint de allerjongsten leden. Hij vindt het belangrijk dat het plezier voorop staat. Tijdens de trainingen loopt hij altijd een rondje om het veld voor een gesprek met de ouders. Daarnaast organiseert hij toernooien en het jaarlijkse jeugdkamp. Het aantal leden dat meegaat op deze kampen is in die periode gegroeid van 100 naar 280.

Thea Dora Moonen
Van 2000 tot 2009 was mevrouw Moonen bestuurslid van wijkgroep Sterrenkwartier. Zij organiseerde veel activiteiten voor inwoners van Spijkenisse, zoals bingo, klaverjassen, sinterklaasfeest, kerst etc. Sinds 2009 is zij penningmeester en organisator van wijkgroep Groenewoud in gebouw De Sleutel. Mede dankzij haar komen zowel ouderen als kinderen naar het wijkcentrum. Zij zorgt voor veel gezelligheid en organiseert veel activiteiten, zoals klaverjassen en jokeren, bingo, country line dancing, darten, biljarten, jaarlijkse bustocht, rommelmarkt, seniorenmiddag, sinterklaasfeest. Zij verzorgt ook de catering voor al deze evenementen.
Mevrouw Moonen staat erom bekend dat zij altijd opgewekt klaarstaat met een vriendelijk woord. Menigeen komt bij haar om advies en zij is nagenoeg iedere dag in 'De Sleutel' te vinden.

Hugo Adrianus Ouwendijk
Meneer Ouwendijk zet zich sinds 2005 in voor de stichting Luca. Hij ondersteunt lotgenoten, beheert de website en onderhoudt contacten. De Stichting Luca is opgericht door zijn echtgenote toen duidelijk werd dat hun kleinkind Luca ernstig ziek was. In 2005 werd Luca aan een ernstige hartafwijking geopereerd met als gevolg dat hij zonder lichamelijk en geestelijke functies door het leven zou moeten gaan. Meneer Ouwendijk hielp zijn echtgenote in alles om voor Luca te ondernemen wat maar mogelijk was. Voor een zuurstoftherapie van 2 jaar die door de zorgverzekering niet werd vergoed, is toen een fondswerving opgezet. Ook nu is meneer Ouwendijk samen met zijn vrouw, als mantelzorger één van de belangrijkste personen in het leven van Luca.
Sinds 2010 is meneer Ouwendijk beheerder van kerk 'De Dorsvloer' en zorgt dat alle voorraden zoals koffie en thee en aanverwante artikelen aanwezig zijn. Hij regelt ook de verhuur van De Dorsvloer.
Van 1977 tot 2000 was hij vicevoorzitter van het Christelijk Jongeren Verbond Spijkenisse. Hij verrichtte pionierswerk door het oprichten van het CJV Jeugdwerk Spijkenisse. Hij hielp mee met het clubdraaien van de 16+ jeugd, de kamporganisatie en het organiseren van de diverse acties. De club had ongeveer 125 leden.
Van 1971 tot 1975 was meneer Ouwendijk voorzitter van CJV Morgenster Rotterdam Zuidwijk. Hij organiseerde voor de jeugd weekenden weg naar een kamphuis en fietsnatuurdagen en hij gaf leiding aan de wekelijkse clubavonden.

Lijdia Herma Ouwendijk-Groenendijk
In 2005 heeft mevrouw Ouwendijk de stichting Luca opgericht. Zij is voorzitter van de stichting.
Oma Lijdia is een PR-actie gestart voor geldwerving. Zij heeft twee jaar lang voor de zuurstoftherapie het rooster voor de vrijwilligers samengesteld en bewaakt. Ook is ze zelf (net als opa) wekelijks met Luca in de zuurstoftank gegaan.
Sinds 2013 is mevrouw Ouwendijk pastoraal medewerkster en vrijwilligster bij kerk 'De Dorsvloer'. Ze helpt en bezoekt mensen die daar behoefte aan hebben, en zij ondersteunt de dominee bij het pastorale werk. Verder verzorgt ze de viering van het Avondmaal, organiseert het kerstfeest voor ouderen en werft sponsoren die een bijdrage kunnen leveren aan het kerstfeest.
Van 1977 tot 2008 heeft zij voor het Christelijk Jongeren Verbond Spijkenisse zich bezig gehouden met de jeugdleiding, de kampleiding en activiteitenbegeleiding. De club had ongeveer 120 leden. Mevrouw Ouwendijk was van 1971 tot 1975 ook secretaris van CJV Morgenster Rotterdam Zuidwijk. Zij organiseerde voor de jeugd weekenden weg naar een kamphuis, fietsnatuurdagen en ze gaf leiding aan de wekelijkse clubavonden.

Hedy Mitzi Venus-Jourdan
Van 1982 tot 1985 was mevrouw Venus lid van de jeugdcommissie van LTC Spijkenisse. Zij organiseerde en begeleidde wedstrijden en (regionale) jeugdtoernooien.
Van 1982 tot 2000 deed zij de evenementenorganisatie voor vereniging Nines (Nazaten Indische Nederlanders en Sympathisanten). Deze vereniging is in 1980 opgericht met als doel het organiseren van culturele activiteiten om elementen vanuit de Indische cultuur in te brengen in de Nederlandse samenleving. Mevrouw Venus was lid van de werkgroep Spijkenisse. Zij organiseerde onder andere de jaarlijkse congres dag in Den Haag en Dunya festivals in Rotterdam.
Van 1985 tot 1994 was mevrouw Venus lid van de jeugdcommissie van LTV Halfweg. Zij organiseerde en begeleidde wedstrijden en (regionale en landelijke) tennistoernooien.
Mevrouw Venus is sinds 2001 voorzitter van stichting BIK (Behoud Indische Cultuur). Deze stichting is opgericht om de sociaal culturele ontwikkeling van de Indische Nederlanders te stimuleren. Mevrouw Venus zorgt voor themabijeenkomsten en culturele avonden voor alle inwoners uit Nissewaard.
Zij is sinds 2004 ook betrokken bij de stichting Federatie Spijkenisse Samen. De stichting is een koepelorganisatie van migrantenorganisaties in Nissewaard. Zij beheert de website en is de coördinator van alle activiteiten. Zij organiseert onder andere fietslessen, Multi Culturele Dagen, Integratiediner en de internationale vrouwendagen. Daarnaast wordt zij ook regelmatig gevraagd om individuele inwoners en nieuwkomers bij te staan bij bezoeken aan bijvoorbeeld het ziekenhuis, de woningcorporatie en de rechtbank.

Nellij Alida Voogt-Langerveld
Mevrouw Voogt is sinds 1993 vrijwilliger bij zorgcentrum Careyn De Rozenhoek. Zij coördineerde de vrijwilligers en bracht koffie en maaltijden bij bewoners op de kamer. Daarnaast ging zij ook met bewoners bloemschikken en koekjes bakken. Ze organiseerde allerlei evenementen, zoals het zomerfeest, een kerstdiner, Kerst en zanguitvoeringen. Gezien haar hoge leeftijd, is zij de laatste 3 jaar alleen betrokken bij de rommelmarkt die elk jaar in augustus wordt gehouden. Zij zoekt spullen uit, maakt ze schoon en repareert ze waar nodig. De week voorafgaand aan de rommelmarkt is zij iedere dag aanwezig om alles uit te stallen.
Mevrouw Voogt verricht naast haar activiteiten bij zorgcentrum Careyn de Rozenhoek, ook hand- en spandiensten voor haar familie, vrienden en buren. Het is bijzonder dat zij op haar hoge leeftijd belangeloos en vrijwillig klaarstaat voor velen.

Wilhelmina Henrica Maria van de Westelaken-Dijkgraaf
Mevrouw Van de Westelaken is sinds 1998 vrijwilligster bij wijkcentrum Groenewoud. Elke dinsdagmiddag en vrijdagochtend geeft zij schilderles. Daarnaast houdt zij ook de contributie en administratie bij.
Sinds 2006 is zij vrijwilliger bij de stichting Hoedje van Papier. Zij heeft zich 13 jaar met veel betrokkenheid en passie, op vrijwillige basis en eigen initiatief, ingezet voor de stichting en de activiteiten in Peru, waar Hoedje van Papier in 2005 het programma Pasa la Voz is gestart. Voor de activiteiten rondom dit programma heeft zij op diverse markten spullen verkocht om geld in te zamelen. Van 2006 tot 2015 heeft zij ieder jaar op vele lokale kerst- en rommelmarkten gestaan en presentaties gegeven over het project in Peru, waarbij zij met veel enthousiasme mensen bij het project wist te betrekken. In de eerste jaren was de (financiële) bijdrage van mevrouw Van de Westelaken van groot belang voor het voortbestaan van het project.
Sinds 2014 is mevrouw Van de Westelaken vrijwilligster van stichting Het Vergeten Kind. Zij zorgt voor een mooie aankleding van de evenementen. Ze geeft schilderworkshops en helpt mee met de opbouw, organisatie en catering van het jaarlijkse sportkamp Heroes & Champions, het vakantie evenement Triple F, de trainingsweekenden van de jongerenraad 'The Unforgettables'. Ook helpt zij ieder jaar mee met de campagne van de Week van Het Vergeten Kind. Hiervoor heeft zij dit jaar drie awards gemaakt, die uitgereikt werden aan bijzondere mensen die zich inzetten voor de kwetsbare kinderen in Nederland.
Sinds begin 2018 gaat mevrouw Van de Westelaken één middag in de drie weken naar verzorgingstehuis Careyn de Zes Rozen om te knutselen met dementerende ouderen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant