Kees Stoutjesdijk vertelde met bevlogenheid over de gebeurtenissen op 10 mei 1940.
Kees Stoutjesdijk vertelde met bevlogenheid over de gebeurtenissen op 10 mei 1940. Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Scholieren Maasoever leren over London Squadron

Actueel 843 keer gelezen

Spijkenisse – Burgemeester Van Oosten was vanmorgen in het kader van Dodenherdenking op bezoek op basisschool De Maasoever in Maaswijk. Hij luisterde samen met de leerlingen van groep zeven naar dhr. Kees Stoutjesdijk die vertelde over het Britse No. 600 'City of London' Squadron, waarvan jaarlijks op 4 mei vertegenwoordigers aanwezig zijn tijdens de Dodenherdenking in Spijkenisse.

Spijkenisse heeft een bijzondere band met het Squadron. In de ochtend van 10 mei 1940 vielen Duitse troepen het tot dan moment neurale Nederland binnen. Ook het vliegveld Waalhaven werd ingenomen. De Nederlandse strijdkrachten riepen de hulp in van de Britse Royal Air Force in een poging om doormiddel van een bombardement de bezetters te verjagen. Zes vliegtuigen van het No. 600 City of London Squadron vlogen in de vroege middag van 10 mei richting Rotterdam in een poging de Duitse bezetters te bombarderen. Het werd een fatale missie. In een paar minuten tijd werden vier van de zes vliegtuigen neergehaald door Duitse Messerschmitts. Van de 13 aan boord zijnde vliegers, kwamen er zeven om. Eén van de vliegtuigen kwam zuidoostelijk van de Spijkernisserbrug in Hoogvliet terecht; een ander stortte neer op De Welplaat in Spijkenisse. Eén toestel kon een noodlanding maken op de slikken bij Herkingen en slechts één vliegtuig kon terugkeren naar Engeland.

Graven in Spijkenisse
Elk jaar op 4 mei komt een delegatie van het huidige Squadron kransen leggen op de zeven graven van hun gesneuvelde piloten. Vier daarvan liggen begraven in Crooswijk, een in Piershil en twee vonden hun laatste rustplaats op de begraafplaats aan de Vredehofstraat in Spijkenisse. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland circa 7000 vliegtuigen neergestort.

Hoe wordt je burgemeester?
Na de presentatie mochten de scholieren vragen stellen. Daaruit bleek dat zij zich goed hadden voorbereid en al heel wat over de Tweede Wereldoorlog, bevrijding en Dodenherdenking wisten te vertellen. Veel vragen waren er ook voor de nieuwe burgemeester, zoals: 'Hoe wordt je- en wat doet een burgemeester en waar is de ambtsketting van gemaakt?' Burgemeester Van Oort nam ruim de tijd om bijna alle vragen te beantwoorden en vertelde vanochtend ook heel wat van het door Kees Stoutjesdijk vertelde verhaal opgestoken te hebben.

 Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant