Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

LTO Voorne-Putten overhandigt toekomstvisie land- en tuinbouw

Actueel 652 keer gelezen

Spijkenisse – Burgemeester Van Oosten en wethouder Bal waren vrijdagmiddag samen met raadsleden en ambtenaren voor een kennismakingsbezoek te gast op het agrarisch bedrijf van de familie Kranenburg, in de nabij de Berenplaat gelegen Wolvenpolder.

LTO Voorne-Putten had samen met haar Agrarische Commissie Nissewaard dit werkbezoek georganiseerd. Naast de nieuwe Collegeleden en raadsleden waren ook collega's van andere agrarische bedrijven in Nissewaard bij de Agri-safari aanwezig.

Aan het begin van de bijeenkomst overhandigde Rosalinde van der Poel-Saarloos, secretaris van LTO Noord afdeling Voorne-Putten, de 'Toekomstvisie land- en tuinbouw Voorne-Putten' aan wethouder Bal. LTO behartigt de economische en sociale belangen van haar leden. Vorig jaar werd door LTO Voorne-Putten in samenwerking met gesprekspartners als waterschap en gemeente, begonnen met het opstellen van deze visie waarin beschreven wordt hoe de sector haar toekomst richting 2030 ziet en welke uitdagingen wachten.

Voorne-Putten kent een enorme diversiteit aan agrarische bedrijven. Samen beslaan zij 40 procent van het grondoppervlak van de eilanden. Alle sectoren, veeteelt, akkerbouw, glastuinbouw, volle grond groenten en fruitteelt zijn op Voorne en Putten vertegenwoordigd, wat dit gebied uniek maakt in Nederland. 'Die diversiteit is ook de kracht van Voorne-Putten', vertelde Agrarische Commissie voorzitter Nico Sas tijdens de presentatie. De Commissie Nissewaard ontstond uit de Agrarische Commissie Bernisse nadat Spijkenisse en Bernisse werden samengevoegd tot Nissewaard. Het is de enige Agrarische Commissie op Voorne-Putten. 'In andere gemeentes trekken agrariërs aan de bel bij de gemeente als er al problemen zijn; dan moet de 'brand' worden geblust. In Nissewaard wordt regulier drie à vier keer per jaar overlegd tussen Agrarische Commissie, College en raadsleden. Door het goede en regelmatige contact worden problemen en ontwikkelingen besproken vóór er 'brand' uitbreekt.' Als voorbeeld van zaken die in de visie zijn opgenomen, noemde Sas het belang van voldoende zoet water in het gebied, de aanleg van een glasvezelkabel netwerk in het buitengebied, windmolens en de energietransitie. De sector wil ook naar buiten transparant zijn. In dat kader nemen jaarlijks tientallen bedrijven deel aan het zaterdag gehouden evenement 'Kom in de Kas'; de Open Dag land- en tuinbouw van boeren en tuinders op Voorne-Putten.

Na de overhandiging van de toekomstvisie, leidde akkerbouwer Evert Kranenburg samen met zijn vrouw en dochters hun gasten en collega's rond over het bedrijf. Ook werden in de boerderijschuur de 160 schapen en inmiddels 260 pasgeboren lammetjes bekeken, wat natuurlijk de harten van vele deelnemers aan de Agri-safari deed smelten. 

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant