Twee weken lang zijn de foto's bij Zadkine te zien.
Twee weken lang zijn de foto's bij Zadkine te zien. Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Foto expositie 'Rotterdammers van Humanitas' bij ROC Zadkine

Actueel 492 keer gelezen

Spijkenisse – Tot en met 20 maart is in het ROC Zadkine aan de Sportlaan 13, de foto expositie 'Rotterdammers van Humanitas' te zien. In de school, waar opleidingen in welzijn en gezondheidszorg kunnen worden gevolgd, worden 24 intieme portretten van Rotterdammers die in de loop der jaren voor hulp bij Humanitas hebben aangeklopt getoond.

Humanitas bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk kwam op het idee voor de tentoonstelling en gaf opdracht aan fotograaf Marieke Odekerken en journalist Sander Grip om de Humanitas cliënten te portretteren. Wethouder Struijk opende vanmorgen de expositie, die de komende twee weken tijdens openingsuren van de school voor iedereen (gratis) toegankelijk is. Morgen, dinsdag 12 maart, is tijdens de open dag van het Zadkine College, de tentoonstelling ook 's avonds tot 20.00 uur te bewonderen. Na 20 maart verhuist de collectie naar de Zadkine vestiging nabij het Hofplein in Rotterdam.

De rondreizende fotoserie werd voor het eerst geëxposeerd in het ministerie van VWS en maakte in januari 2018 onderdeel uit van de World Press Photo expositie in de Laurenskerk in Rotterdam. Het vertelt verhalen en laat de mensen achter de foto's zien. Van een bejaarde dame die als goochelaarsassistente 20 jaar door Europa trok, of een man die zijn dementerende vrouw in de laatste fase van haar leven bijstaat, tot een jonge vrouw die verkocht werd door haar vriend. 'Rotterdammers van Humanitas' is een ode aan de gewone man en vrouw die je op straat zomaar voorbij loopt, maar waar vaak een bijzonder verhaal achter schuilt. In de verhalen van de mensen op de foto's wordt zichtbaar dat dat de scheidslijn tussen autonoom zijn en zorg nodig hebben vaak flinterdun is. 'Iedereen kan in de schoenen komen te staan van de mensen die geportretteerd zijn', aldus de makers van de portretten.

'ROC Zadkine is bij uitstek een plek om deze portretten te exposeren', aldus Gijsbert van Herk van Humanitas. 'Juist op het Zadkine zitten de aankomend verzorgenden en verpleegkundigen die in hun toekomstige werk veel met mensen zoals op de foto's te zien zijn te maken zullen krijgen.' De foto's en verhalen van 'Rotterdammers van Humanitas' zijn ook gebundeld in een boek met dezelfde titel.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant