Afbeelding
Foto: Hans de Korte

Van beperking naar Special Olympics World Games

Actueel 437 keer gelezen

Spijkenisse - De net 15-jarige Danny de Korte vertrekt binnenkort naar de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. Voor hem een hele ervaring, maar ook voor zijn ouders.

Danny is geboren met het syndroom van Prader-Willi. 'Kinderen met dit syndroom worden geboren met een extreme spierslapte en hebben een eetstoornis en een verstoorde stofwisseling. Ze hebben altijd honger en verbranden maar 70% van de calorieën', vertelt vader Hans. 'Dat heeft een behoorlijke impact op het lichaam.' De aanwezige spiermassa moet daarnaast onderhouden worden en het advies was dan ook om toch een sport te zoeken.

Atletiek
'We zijn gaan kijken bij een sportinstuif voor kinderen met een beperking, waar Danny allerlei sporten kon uitproberen.' Terwijl zijn ouders dachten dat judo misschien wat was, besloot Danny dat hij wat wilde doen met atletiek. 'Wie zijn wij dan om daar tegen te zijn? We besloten hem in te schrijven en zouden dan wel zien hoe het ging. Inmiddels is hij al een paar jaar lid en gaat iedere maandagavond trouw naar de training.' Het eerste jaar heeft hij meegedaan aan een aantal toernooien en twee keer was hij zelfs deelnemer aan de nationale Special Olympics. Eigenlijk kon een vervolg niet uitblijven. 'Vorig jaar kregen we de vraag hoe wij er tegenover stonden om Danny mee te laten doen aan de Special Olympics in Abu Dhabi. Spark was weer ingeloot en Danny zou mee mogen doen.' Danny was destijds net 14 en voor zijn ouders kwam toen de vraag boven 'durven wij hem los te laten.' 'Danny heeft een matige verstandelijke beperking maar is redelijk zelfstandig. Hij gaat ook zelfstandig naar school.' Nadat zijn ouders voor zichzelf besloten hadden dat Danny mee mocht, werd hem de vraag gesteld. 'Hij heeft weinig remming op zijn emoties en danste de hele kamer door.'

Sponsoring
Na de beslissing, stapte het gezin de mallemolen in. 'Er volgde eerst een informatieavond en daarna werd Danny beoordeeld. Er moest gekeken worden of hij qua beperking in aanmerking kwam voor deelname. Wat dat betreft is de Special Olympics Nederland een professionele organisatie en gaan ze heel goed om met de kwetsbare doelgroep.' Er volgden nog een aantal informatiebijeenkomsten en een kennismakingsweekend. En niet onbelangrijk, de sponsorwerving ging van start. 'Gelukkig dat onze werkgever, vrienden en familie allemaal wilden sponsoren, dus dat kwam goed. Overigens is het wel zo dat er nog altijd sponsors welkom zijn.

Abu Dhabi
Op 4 maart heeft Danny zijn laatste training bij atletiek vereniging Spark voordat hij naar Abu Dhabi gaat. Op deze uitzwaai training komen naast alle sporters ook de burgemeester, wethouders en hopelijk heel veel supporters Danny uit zwaaien. Danny stapt op 7 maart op het vliegtuig om eerst een paar dagen te acclimatiseren. Er is voor de deelnemers een heel programma samengesteld om ze kennis te laten maken met de cultuur en de omgeving. Zijn ouders en broer volgen een week later. 'Mijn oudste zoon moet examen doen tijdens de Special Olympics, maar we hebben gelukkig kunnen regelen dat hij mee mag. We komen aan op de dag van de openingsceremonie en gaan na de sluiting weer naar huis. Zo kunnen we Danny opwachten op Schiphol.'' Het motto van de Special Olympics is 'Changing Lives, Changing Attitudes'. Tijdens de spelen zelf is er weinig gelegenheid tot contact. 'En dat is eigenlijk ook wel goed, want het doel van de Special Olympics is de sporters eigenwaarde te geven. Als de ouders er als toeschouwers zijn, kunnen ze geen sturing geven en wordt het echt iets van de sporters zelf. Iedereen presteert op zijn eigen niveau en de ervaring die ze opdoen is van een toegevoegde waarde.

Nooit durven dromen
Danny is één van de jongste, zo niet de jongste deelnemer aan de Special Olympics en als vader Hans terug kijkt op de afgelopen tijd, dan is hij enorm trots op wat Danny bereikt heeft. 'Als je bedenkt dat hij na zijn geboorte zo slap als een vaatdoek in mijn handen lag en hij volgende maand in Abu Dhabi meedoet aan de Special Olympics, dat had ik nooit durven dromen.'

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant