In 2013 ontving Henk den Haan een koninklijke onderscheiding.
In 2013 ontving Henk den Haan een koninklijke onderscheiding. Foto: Aad v.d. Voorn

Erasmusspeld voor Henk den Haan

Actueel 1.124 keer gelezen

Rotterdam -  De heer Henk den Haan heeft woensdagmiddag 13 februari uit handen van burgemeester Aboutaleb de Erasmusspeld ontvangen.

Den Haan (1933) is in Spijkenisse vooral bekend als voormalig rector van de Angelus Merula en zijn inzet voor de Stolpersteine in de Voorstraat. Hij heeft door jarenlang onderzoek het onderduikverhaal van de Breepleinkerk in de Tweede Wereldoorlog ontrafeld. Zo ontdekte hij hoe een dominee- en kostergezin twee Joodse families verborgen hielden aan weerszijden van het kerkorgel. Vierendertig maanden zaten ze ondergedoken: zes volwassenen en een baby die tijdens de onderduik werd geboren.

Henk den Haan doet er alles aan om het verhaal van de onderduikers levend te houden. Met een team vrijwilligers vertelt hij het aan schoolklassen, voetbalsupporters en andere bezoekers van de Breepleinkerk. Hij neemt hen mee naar de Orgelzolders, de trap op naar de plek waar de onderduikers zaten, betrekt hen bij het verhaal.

Burgemeester Aboutaleb: 'Henk den Haan heeft dit verhaal tot in detail naar boven gehaald. Daarmee heeft hij een heel belangrijk onderdeel van de Rotterdamse geschiedenis blootgelegd. Dat is van onschatbare waarde. Dankzij Henk weten we hoe deze mensen, met verschillende achtergronden en karakters, de oorlogsjaren samen zijn doorgekomen. Een verhaal over wederzijds respect en vertrouwen, een inspiratiebron voor alle Rotterdammers van nu.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant