Voor sommigen is het best eng om iets voor te dragen. Foto: Foto-OK.nl
Voor sommigen is het best eng om iets voor te dragen. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-Ok.nl

Gluren bij 20 buren in Nissewaard

Actueel 424 keer gelezen

Spijkenisse – Afgelopen zondag vond een nieuwe editie van Gluren bij de Buren plaats. Landelijk deden 23 steden hieraan mee, waaronder Spijkenisse.

Gluren bij de Buren is een festival dat in de huiskamers van inwoners plaatsvindt. Dit idee maakt het mogelijk voor lokale acts om zich te laten horen. Elk optreden duurt maximaal 30 minuten, waarbij de inwoners van Nissewaard weg kunnen kruipen op de bank met een kop koffie of thee en naar de optredens kunnen kijken.

Kosteloos
Verschillende deuren van huiskamers stonden open in het Centrum, Hoogwerf, De Akkers en de Schenkel. Inwoners konden hun route uitstippelen en hadden onder andere de keus uit de genres muziek, kinderen, dans, theater en cabaret. De optredens zijn altijd kosteloos. Wel konden de inwoners het festival steunen door kleine vrijwillige bijdrages te doneren in de spaarpot die in elke huiskamer te vinden was. Dit zorgt ervoor dat komende edities van het festival ook mogelijk zullen zijn.

Spikkenisser dialect
In het centrum op Voorstraat 26, waar museum en groentewinkel MAK gevestigd zit, was er een samenspraak te vinden in het oude Spikkenisser dialect. Het kleine woonkamertje zat vol met publiek. Deze samenspraak ging over hoe het eraan toe ging in het Spijkenisse van jaren geleden, toen Spijkenisse nog maar 2200 inwoners had. Ook werd er gesproken over de familie Mak, die in dit huis is komen wonen in 1911. Dit was een tijd waarin het huisnummer nog 213 was, omdat Spijkenisse nog zo klein was dat straatnummering niet nodig was. Pas in 1948 werd de straatnummering ingevoerd. Museum/groentewinkel MAK is elke 1e en 3e zaterdag van de maand geopend om de historie van de winkel en Spijkenisse levend te houden.
Ga voor meer informatie naar https://www.groentewinkelmak.nl/.

Open podium
Ook Wijkcentrum Akkers had de deuren geopend. Met een gezellige huiskamersfeer konden de inwoners niet alleen kijken naar optredens, maar ook zelf het podium betreden voor verschillende genres. Na een muzikaal optreden, betrad een dichteres het podium. 'Ik vind het nog moeilijk om mijn gedichten voor te lezen', zei ze na haar eerste gedicht. Nadat het publiek haar vertelde hoe goed het gedicht was en dat ze meer wilden horen, las de vrouw een ander gedicht voor. 'Ik vind het belangrijk dat alle mensen gelijk zijn, maar het wil maar niet lukken', vertelt ze voordat ze aan haar tweede gedicht begon.

Wilt u bij een volgende editie uw huiskamer beschikbaar stellen of wilt u het evenement steunen, kijk dan op www.glurenbijdeburen.nl/

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant