[Zomaar een Nissewaarder] Jan Brons | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
Foto: Foto-Ok.nl
Zomaar een Nissewaarder

Jan Brons

  •   305 keer gelezen   Actueel

Spijkenisse - Fotografie is een hobby die door heel wat mensen beoefend wordt. Spijkenisser Jan Brons fotografeert al sinds 1975. Hij is geboren en getogen in Maassluis en was daar lid van de fotoclub.

'Ik had zelf een donkere kamer, maar heb toen ook veel geleerd bij de fotoclub.' Eind zeventiger jaren deed hij mee aan een fotowedstrijd. Zijn foto van een scène van de film Spetters, die deels in Maassluis werd opgenomen, was één van de 12 winnende foto's die op een kalender werden afgedrukt. In die tijd werkte Jan als postbesteller en klom later op tot voorman/teamchef bij de PTT.

Hij trouwde en verhuisde naar Spijkenisse waar hij dezelfde functie in het (voormalige) postkantoor aan de Marrewijklaan ging uitoefenen. Zijn kinderen waren veelal onderwerp op zijn foto's, maar ook op vakanties had hij altijd z'n camera bij zich, waarbij hij vaak mensen op straat fotografeerde. 'Dat leverde soms leuke plaatjes op, maar een eigen locatie om mensen te portretteren was toen al een wens', vertelt Brons. Hij is inmiddels al een aantal jaren gepensioneerd en doet al tien jaar met een groep wijkbewoners buurtpreventie in zijn wijk.

Sinds 2017 heeft Jan z'n 'eigen' fotostudio in het leegstaande pand waar hij voorheen werkte. Via z'n voormalige werkgever Post NL heeft hij toestemming gekregen om er z'n tijdelijke fotostudio in te richten. 'Het mes snijdt aan twee kanten: antikraak gewaarborgd en ik kan m'n hobby uitoefenen.' Hij spreekt mensen op straat aan met de vraag of zij model willen staan. De modellen die Jan 'scout' zijn toevallige voorbijgangers die hem opvallen of aanspreken. 'Mensen met bijzondere gezichten, mooi, ruig, stoer, sexy of extravagant. Dat kunnen zowel vrouwen als mannen zijn.' Inmiddels poseerden al zo'n 70 mensen voor zijn lens. De shoots maakt Jan op basis van Time For Print, waarbij zowel fotograaf als model de (beste) foto's in hun portfolio en als promotiemateriaal mogen gebruiken. Momenteel maakt en experimenteert Jan met water-, melk- en verfshoots, wat vaak voor spectaculaire foto's zorgt. Zijn foto's zijn te zien op http://fotografie.brons4all.nl en www.instagram.com/jan_brons_photography.

Behalve met studiofotografie is de 67-jarige Brons ook bezig met de opstart van een fotoproject met het thema 'Thuis in de wijk'. De opzet is om vrijwilligers die actief zijn in de wijk te portretteren. 'Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in wijk en samenleving, maar zijn meestal onzichtbaar. Ik wil ze een 'gezicht' geven door ze te portretteren.' Jan woont nabij winkelcentrum Akkerhof waar een aantal winkelpanden leegstaan. Het is zijn bedoeling om daar de foto's te exposeren; er is al contact met de winkeliersvereniging. Jan wil de ruimte inrichten als oude huiskamer (thuis in de wijk) met daarin de foto's van de vrijwilligers. Een ander idee is om met billboard foto's van 'gewone' Spijkenissers het Stadscentrum aantrekkelijker te maken.
Binnenkort moet het oude postkantoor plaatsmaken voor woningbouw en is Jan zijn fotostudio kwijt. Hij is op zoek naar een andere ruimte (min. 3 x 6 m. en 2/3 m. hoog) om z'n hobby voort te zetten. Contact leggen kan via zijn website door middel van het contactformulier.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>