Ieder kind in de zaal ging naar huis met een exemplaar van Kruistocht in Spijkerbroek. Foto: Foto-OK.nl
Ieder kind in de zaal ging naar huis met een exemplaar van Kruistocht in Spijkerbroek. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-Ok.nl

Geef een Kruistocht in Spijkerbroek cadeau

Actueel 682 keer gelezen

Spijkenisse - Dolf is in het laboratorium van zijn moeder waar hij een oud boek vindt. Een boek over een kinderkruistocht. Als hij betrapt wordt door collega's van zijn moeder en er achter komt dat ze een aap naar de Middeleeuwen willen terugflitsen, ziet hij zijn kans schoon. Dit kan hem volgers opleveren. Hij ziet zichzelf al vloggen vanuit de Middeleeuwen.

Het loopt alleen even anders dan gepland en Dolf ziet zich genoodzaakt om met de kinderen van Keulen mee te gaan in de richting van het Heilige Jerusalem. Onderweg helpt hij waar hij kan, al wordt dat niet door iedereen op prijs gesteld. Hij dreigt zelfs op de brandstapel te belanden vanwege het vreemde zwarte doosje dat hij bij zich heeft. Een telefoon was immers in de Middeleeuwen nog niet bekend.

Het 45 jaar oude verhaal is voor de musical die het Nederlands Jeugd Musical Theater nu op de planken brengt wel wat aangepast. 'In eerste instantie vond ik dat jammer', zegt Rein van Duivenboden die Dolf speelt. 'Maar de huidige versie past wel beter bij deze tijd en maakt het ook voor de huidige jeugd meer te begrijpen.'

In 1974 ontving schrijfster Thea Beckman voor haar boek de Gouden Griffel en twee jaar later werd het boek bekroond met de Europese jeugdboekenprijs voor de beste historische roman. Dit jaar heeft de Stichting Geef een boek cadeau 'Kruistocht in Spijkerbroek' uitgekozen om kinderen laagdrempelig kennis te laten maken met jeugdklassiekers.

Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen klassiekers uit de jeugdliteratuur. Dat doet ze door samen met boekhandels en diverse andere landelijke organisaties de krachten te bundelen en de boeken voor een heel klein bedrag te koop aan te bieden, zodat ze voor veel meer mensen bereikbaar zijn. De organisatie hoopt dat zo ook gemeenten, scholen en kinderdagverblijven bijdragen aan hun missie en kinderen voor wie het anders niet mogelijk is om boeken te bezitten, een boek krijgen.

De aftrap van de campagne vond zaterdag plaats in Theater de Stoep, na afloop van de voorstelling 'Kruistocht in Spijkerbroek.' Voor Dolf en zijn vriend Leonardo had Martha Baalbergen, voorzitter van de stichting, de eerste speciale edities van het boek meegenomen. Tot grote vreugde van alle aanwezige kinderen vertelde Dolf hen dat ze in de foyer allemaal een boek cadeau zouden krijgen.

Carolien Kuiper van de Stichting Kinderzwerfboek en ambassadeur van die stichting op Goeree Overflakkee vroeg de kinderen om als ze het boek uit hadden, het te voorzien van een Zwerfboeksticker zodat nog meer kinderen de kans krijgen om het boek te lezen. Al mag er natuurlijk ook een extra exemplaar gekocht worden om weg te geven.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant