Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker

De Nieuwe Brug in actie voor sta-op tillift

Actueel 378 keer gelezen

Spijkenisse - Stichting De Nieuwe Brug is al vele jaren toonaangevend op het gebied van ontspanningsactiviteiten voor verstandelijk en verstandelijk-lichamelijk gehandicapten uit Spijkenisse en omliggende regio. Ruim 250 deelnemers en ruim 130 vrijwilligers nemen wekelijks, maandelijks of incidenteel deel aan het ruime aanbod van activiteiten. Iedere dag van de week is er wel wat te doen.

Zo wordt er onder andere wekelijks gedanst, gekookt, gesport, is er computerles, wandelen, hobbyclub, muziek en yoga. Iedere maandagavond wordt in het Rivièrabad gezwommen. Tussen 18.00 en 20.00 uur liggen in twee tijdsvakken van een uur zo'n 100 á 110 deelnemers in het water die door ongeveer 30 vrijwilligers worden begeleid bij zwemles of een andere manier bewegen in het water. De zwemmers die variëren in leeftijd van vijf tot vijfenzeventig moeten vaak op intensieve wijze worden begeleid en geholpen.

Niet meer zwemmen
Veertiger René zwemt al zo'n 15 jaar bij De Nieuwe Brug. Tot enige tijd geleden werd hij bij het zwemmen geholpen en begeleid door zijn vader. Deze tilde zijn zoon ook uit en in de rolstoel. Doordat dit fysiek niet meer kan en begeleiding bij het zwemmen niet tot de taak van de verzorgers van het tehuis waar René woont behoort, kon hij niet meer deelnemen aan zijn favoriete hobby. 'En dat terwijl René heel graag zwemt en hij alleen op deze manier in beweging kan blijven', vertelt secretaris Gre Wiechmann.

Sta-op lift
'In het zwembad is wel een lift om de zwemmers in en uit het water te helpen, maar geen sta-op tillift zoals voor René nodig is.' Nieuwe Brug voorzitter Abelien van der Rest ondernam actie om te proberen geld voor de aanschaf van een sta-op lift bij elkaar te krijgen. 'Het kan toch niet zo zijn dat het voor René niet meer mogelijk zou zijn om wekelijks van het zwemmen te genieten.' Bij een leverancier vond ze een goed gebruikt exemplaar á 2500 euro. Ondertussen werd al 1000 euro ingezameld en kon de lift inmiddels besteld en geleverd worden, zodat René na enkele maanden van afwezigheid onlangs weer in het water lag. 'Maar dan zijn we er vanzelfsprekend nog niet. Het is heel fijn dat de leverancier de lift al wilde leveren, maar de rest van het geld moeten we natuurlijk nog wel bij elkaar zien te krijgen', aldus Gre.

Rommelmarkt
Op zaterdag 9 maart organiseert De Nieuwe Brug in het clubgebouw aan de M.A. de Ruijterstraat 7 in Spijkenisse haar jaarlijkse rommelmarkt, waarbij naast tweedehands spullen en gebruikte kleding ook o.a. bloemstukjes, loten en versnaperingen worden verkocht. De opbrengst is deze keer natuurlijk bestemd voor de aanschaf van de sta-op lift. 'Doordat we nu dit geweldige hulpmiddel hebben kunnen gebruiken, hopen we dat we genoeg geld inzamelen om eveneens eenzelfde lift voor in het clubgebouw aan te kunnen schaffen. Ook bij activiteiten daar helpen de vrijwilligers deelnemers in of uit de rolstoel of op het toilet; een hele belasting voor je rug.'

Donaties welkom
Inmiddels werd een aanvraag voor een bijdrage aan het DeltaPort Donatiefonds ingediend, maar ook andere donaties zijn heel erg welkom. Wilt u hierbij helpen? Maak dan een bijdrage over op NL 88 INGB 0005704558 t.n.v. Stichting Nieuwe Brug o.v.v. sta-op tillift.

Zwemvrijwilligers
Daarnaast zijn nieuwe vrijwilligers die willen helpen bij het wekelijkse zwemmen ook van harte welkom. 'Er zijn veel aanvragen voor kinderen met een beperking die willen leren zwemmen. Bij ons is dat mogelijk, maar we hebben niet genoeg vrijwilligers om hen te begeleiden', aldus Gre. 'Potentiele vrijwilligers moeten natuurlijk van water en zwemmen houden, maar daarnaast begrip en geduld hebben met onze deelnemers. Je kan ook tijdens één van de twee uren helpen, maar de deelnemer(s) moet wel wekelijks op je kunnen rekenen; stabiliteit en vertrouwen is belangrijk.

Wie geïnteresseerd is kan contact opnemen met Gre Wiechmann via gre.wiechmann@gmail.com of kijken op www.denieuwebrug.com.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant