Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Peter van der Wagt

Actueel 1.375 keer gelezen

Peter van der Wagt werd onlangs uitgeroepen tot 'Vrijwilliger van het jaar 2018'. Een zeer verdiende blijk van waardering voor de Heenvlieter die al vele jaren de drijvende kracht is achter het 'draaiend' houden van het Bernissebad in Heenvliet. Ook is hij al zo'n 30 jaar vrijwilligers bij de jaarlijkse rommelmarkt in het dorp. Beroepsmatig is hij project engineer bij een innovatief technisch bedrijf in Delft.

Peter (50) is geboren en getogen in Heenvliet. Zijn moeder zwom graag en veel en zodoende ging Peter mee en leerde al snel zwemmen. Nadat Peter's moeder zich met voormalig Nieuwesluis en andere Heenvlieters inzette voor de bouw van een buitenzwembad, opende het Bernissebad in 1975 haar deuren als stichting. 'Dat had wel de nodige voeten in de aarde voordat het zover was. Ik herinner me onder andere een oliebollenactie om geld in te zamelen. De gemeente Rotterdam heeft financieel bijgedragen.' Na vijf jaar werd het zwembad overgedragen aan de gemeente. Twintig jaar later werd het gemoderniseerd. In het zwembad bloeide ook wat moois op tussen Peter en zijn latere vrouw Jeanette.

Stichting Bernissebad
Toen de gemeente Bernisse aankondigde het Bernissebad en andere gemeentelijke accommodaties te willen afstoten, werd in 2007 de Stichting Bernissebad opgericht. Dit met als inzet het beheer en de exploitatie van het zwembad door vrijwilligers over te nemen en het zo voor Heenvliet en haar inwoners te behouden. 'Initiator en toenmalig voorzitter Frans van Buren schreef een businessplan. Van de gemeente kregen we subsidie die in vijf jaar werd afgebouwd.' Peter zette zich al voor de oprichting van de stichting in voor het zwembad met hand- en spandiensten en is vanaf de oprichting bestuurslid.

Vrijwilligers en sponsors
Er is een trouwe vrijwilligersgroep die meehelpt bij het onderhoud en de openstelling van het zwembad. Naast de secretariële functie is Peter vrijwel dagelijks in het zwembad te vinden. 'Er komt veel meer bij kijken dan wat bezoekers zien. Om aan de wettelijke eisen te voldoen, moeten waterkwaliteit en veiligheid voldoende gewaarborgd kunnen worden en de accommodatie en technische aspecten van de machinekamer goed worden onderhouden en gecontroleerd. Inzicht, flexibiliteit, creativiteit en een goede planning zijn noodzakelijk; daarbij zijn natuurlijk de vrijwilligers en sponsors goud waard.' Voor 2013 stond een kostbare renovatie van de machinekamer gepland. 'Maar toen in de winter van 2010 de wandtegels eraf gevallen waren is een groot deel van de opgebouwde reserves besteed aan nieuwe betegeling. Daarom zijn later in de machinekamer alleen de aan vervanging toe zijnde onderdelen vernieuwd.' Mede door activiteiten als de zwemvierdaagse, moonlight zwemmen, de kampeernacht, zwemlessen en schoolzwemmen, weten jong en oud het Bernissebad goed te vinden. Het zwembad wordt voornamelijk door zonnecollectoren verwarmd en telt zo'n 18 à 20 duizend bezoekers per seizoen. De stichting kan altijd nieuwe gepassioneerde vrijwilligers gebruiken om de voor het dorp zo belangrijke voorziening te behouden. Wie meer wil weten kan via info@bernissebad.nl contact opnemen met Peter.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant