Doe mee met fotowedstrijd cultuurplatform ZoBlits | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
Foto-Ok.nl / Rene Bakker

Doe mee met fotowedstrijd cultuurplatform ZoBlits

  •   183 keer gelezen   Actueel

Nissewaard – ZoBlits is een nieuw cultureel platform in Nissewaard. Het kernteam van ZoBlits, bestaande uit in kunst en cultuur geïnteresseerde Nissewaarders, wil graag inwoners van de dorpskernen en Spijkenisse interesseren voor en betrekken bij nieuwe culturele activiteiten, zoals bijvoorbeeld fotografie, dans, muziek, beeldende kunst en theater.

Zo'n tweeënhalf jaar geleden hielden de gemeente Nissewaard en het Centrum voor de Kunsten Spijkenisse een enquête onder 1500 inwoners, waarin zij wilden weten wat de geënquêteerden vonden van het kunst- en cultuuraanbod in Nissewaard. Daaruit kwam naar voren dat met name in de kernen behoefte was aan meer kunst- en cultuurprojecten. Ook vroegen zij de deelnemers of zij wilden meedenken en -helpen bij het opzetten van nieuwe culturele projecten en evenementen.

Cultuurplatform
Het cultuurplatform bestaande uit vier vrijwilligers en medewerkers van CvdKS en gemeente is nagenoeg compleet. Bernice Horstink, docente tekenen en textiele vormgeving, is een van de leden van het cultuurplatform. De inwoonster van Spijkenisse is vanaf begin af aan betrokken bij ZoBlits. Mathilde van der Linden uit Zuidland, docent Nederlands en gestalttherapeute, geïnteresseerd in kunst en cultuur, haakte later aan. De gemeente faciliteert en ondersteunt ZoBlits en ook CvdKS helpt bij praktische en organisatorische zaken.

Fotowedstrijd
Tot en met 13 januari kunnen inwoners van Nissewaard meedoen aan het eerste project. Een fotowedstrijd, waarbij de opdracht is om door middel van de foto('s) en een bijbehorend (kort) inspirerend verhaal of gedicht een persoonlijke kijk te geven op het meest bijzondere plekje in de kernen en wijken van Nissewaard. Op de website www.zoblits.nl staan de voorwaarden waaraan de inzendingen moeten voldoen. Meedoen kan in de categorieën kinderen/jongeren (7 t/m 17 jaar) en volwassenen. Zowel amateurs als professionals mogen meedoen met maximaal drie foto's per deelnemer. Vanaf 14 januari maakt het kernteam een voorselectie van 20 foto's en vanaf 21 januari t/m 4 februari kan via de website worden gestemd. De foto's mogen ook gedeeld worden via sociale media, zodat vrienden en familie hierop kunnen stemmen. Een jury bestaande uit lokale schrijvers en fotografen kiest de uiteindelijke winnende foto('s). Ook zal een publiekswinnaar worden gekozen. Op 6 februari wordt de winnaar(s) bekend gemaakt en start in Bernissesteyn in Zuidland de expositie van de 20 mooiste foto's. Deze zullen daarna in Heenvliet, Simonshaven, Abbenbroek, Geervliet, Hekelingen en het stadhuis in Spijkenisse te zien zijn.

Vervolgprojecten
Na de fotowedstrijd staan meer projecten op stapel. Zo zullen er Little Free Libraries (openbare boekenkastjes) in de kernen komen te staan. De Boekenberg zal zorgen voor een startpakket en daarna is het de bedoeling dat inwoners boeken die ze zelf gelezen hebben of kwijt willen, omruilen voor een ander boek uit de minibieb. Ook wil het kernteam een theaterproject op poten zetten, waarbij deelnemers binnen 48 uur een theateropdracht kiezen, uitwerken, instuderen en opvoeren op een podium. Daarnaast zijn er concrete plannen voor een Street Art project en een poppodium. 'Jongeren willen graag een ruimte waar ze bij elkaar kunnen komen om samen te kunnen 'jammen'. Voorheen gebeurde dit in Texmex, maar zo'n plek is er nu niet meer', aldus Bernice. Regionale kunstenaars ondersteunen het Street Art project.

Zelf bedenken en organiseren
Deze projecten, bedacht en geïnitieerd door het kernteam, zijn slechts een eerste aanzet. 'We willen inwoners van alle leeftijden enthousiast maken om zelf nieuwe culturele activiteiten te bedenken en te organiseren', vertelt Mathilde. Inwoners kunnen via de website zelf een idee aandragen. Het platform brengt de bedenker van het idee in contact met anderen die willen helpen met het verder uitwerken en uitvoeren. Het CvdKS en gemeente adviseren en ondersteunen waar mogelijk. Meer info, meedoen met de fotowedstrijd of aanmelden kan via www.zoblits.nl.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>