Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Ans de Vries

Actueel 722 keer gelezen

Ze is betrokken bij allerlei evenementen in Heenvliet en het lijkt daarom wel of ze al haar hele leven in het dorp van de Paardenmarkt en de Beeldentuin woont. Maar Ans de Vries werd 67 jaar geleden niet in Heenvliet maar in Amsterdam geboren.

Ze groeide er op maar verhuisde op haar 18e naar Hoogvliet. Ze werkte bij diverse bedrijven in de catering, ontmoette ondertussen haar latere echtgenoot en ging in Rotterdam-Zuid wonen. Toen hun dochter geboren was betrokken ze een flat in Spijkenisse en verhuisden vier jaar later naar Heenvliet waar inmiddels ook Ans' ouders woonden. Toen haar dochter naar de peuterspeelzaal ging werd Ans er penningmeester. Op de kleuterschool in Heenvliet verrichtte ze hand- en spandiensten, werd later toen haar dochter naar de lagere school ging penningmeester in de oudercommissie en zat in de medezeggenschapsraad van LAS Anna Hoeve in Brielle. 'Ik ben niet zo van het stilzitten en wil mezelf ontwikkelen. Daarom ben ik daarna naar de Volksuniversiteit in Geervliet gegaan en heb daar cursussen opgezet.' Ondertussen werkte ze 17 jaar bij de plaatselijke slager.

Lang nadat haar dochter van school was hielp Ans nog een jaar of zeven bij allerlei activiteiten zoals Sinterklaas, sportactiviteiten en als lees- en rekenmoeder op obs De Tweespan. Sinds '93 doet ze naast allerlei ander vrijwilligerswerk de catering bij de Oranjevereniging en de jaarlijkse kerstmarkt en is één van de vrijwilligers bij de rommelmarkt rondom de kerk. Ondertussen is ze daarnaast mantelzorger voor haar schoonzus. Ook was Ans tot en met afgelopen zomer gastvrouw bij de Beeldentuin in Heenvliet. Vanaf volgend jaar helpt ze weer, zoals ze eerder deed, in de catering van de Paardenmarkt.

Toen haar inmiddels volwassen dochter in een oud pand op de Heenvlietse Markt ging wonen en daarin een mooie ruimte onbenut bleef, ging een lang gekoesterde wens van Ans in vervulling. 'Ik wilde al heel lang een knutselmaterialen winkeltje beginnen en dat heb ik toen een aantal jaren gedaan.' Toen dochter met haar gezin naar een iets verderop in het dorp gelegen voormalige schoenmakerij verhuisden, kochten Ans en haar man het naastgelegen woonhuis en doekte Ans haar winkeltje op.

In 2001 werd ze lid van Vrouwen van Nu waar allerlei activiteiten worden georganiseerd zoals een boekenclub, lezingen, samen fietsen en uitstapjes. Maandelijks ontmoeten de leden elkaar in 't Trefpunt in Heenvliet. Ook daar bleven Ans kwaliteiten niet onopgemerkt en werd ze gevraagd bestuurslid te worden. Ze was tot 2013 voorzitter afdeling Heenvliet/Geervliet, die momenteel 85 leden telt maar altijd nieuwe leden kan gebruiken. Voor informatie kan contact worden opgenomen met voorzitter Elza Koudijzer (0181-662867) of doorklikken op de landelijke website vrouwenvannu.nl. Sinds vier jaar is Ans contactvrouw van de regio Voorne-Putten en inmiddels ook lid van het provinciaal bestuur waarin 41 afdelingen zijn vertegenwoordigd. Voor haar tomeloze inzet bij al dit vrijwilligerswerk ontving 'doener' Ans in april van dit jaar tot haar grote verrassing een Koninklijke onderscheiding.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant