Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Rita van Veelo

Actueel 593 keer gelezen

Spijkenisse - Vrijwilligerswerk zit Rita van Veelo 'in het bloed'. Ondanks diverse gezondheidsproblemen, is de 72 jaar geleden in Rotterdam geboren inwoonster van Spijkenisse al meer dan 40 jaar actief als vrijwilligster.

Toen ze een jaar of zes was verhuisde Rita met haar ouders en broer naar Den Haag. Ze werkte later op een kantoor in Gouda, ontmoette bij het uitgaan in Rotterdam haar man, trouwde in 1970 en ging met hem in Spijkenisse wonen. Rita deed daarna nog een poosje administratief werk via uitzendbureaus maar stopte toen ze in verwachting was van de eerste van haar twee zoons. Deze zijn inmiddels 46 en 43 jaar en Rita en haar man hebben ook drie klein- en een achterkleinkind.

Leesmoeder en tennisclub
Toen haar oudste zoon naar de kleuterschool ging werd Rita leesmoeder, hielp ze bij handarbeidlessen en zat ze in de oudercommissie van De Ganzenjager in Karperveen. Ook hielp ze een aantal jaren in de zomervakanties bij de Kindervakantiespelen waaraan haar kinderen meededen die toen aan de Iepenlaan werden georganiseerd. Toen Rita's kinderen vervolgens naar de Ring van Putten gingen hielp ze daar bij de uitleen van boeken in de bibliotheek en verkocht ze in de pauzes drinken aan de leerlingen. Haar zoons gingen toen ze nog op de lagere school zaten, tennissen bij de toen net opgerichte tennisvereniging LTV de Dalle in Spijkenisse. Al gauw tennisten Rita en haar man er ook en gingen ze daarnaast vrijwilligerswerk doen bij de club. Rita tenniste er zo'n tien jaar, maar zit daarnaast vanaf het begin in de barcommissie van De Dalle. Inmiddels maakt ze al meer dan 25 jaar de indeling voor de leden die verplicht bardienst moeten doen en stond er zelf ook een heel aantal jaren achter de bar.

Ziekenhuis
Pas vlak voordat ze 50 werd behaalde Rita haar rijbewijs en niet lang daarna ging ze aan de slag bij taxibedrijf Van Ballegooijen. Na dit met veel plezier zo'n elf jaar te hebben gedaan, moest ze daar door een knieoperatie noodgedwongen mee stoppen. Voordat ze op de taxi ging rijden was Rita al een poosje vrijwilligster bij de patiënten begeleiding in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse. Na op de taxi gestopt te zijn, wilde ze dit vrijwilligerswerk weer oppakken, maar gooiden gezondheidsproblemen roet in het eten. 'Eigenlijk zou ik in 2010 weer bij het ziekenhuis, nu Medisch Centrum Spijkenisse, beginnen, maar door hartproblemen ging dat niet door.' Rita knapte weer op en is sinds 2011 opnieuw actief als patiënten begeleidster. Een dagdeel per week begeleidt ze patiënten naar hun afspraak op de polikliniek, stelt deze op hun gemak, maakt een praatje en biedt een luisterend oor aan wie daar behoefte aan heeft. Sinds anderhalf jaar maakt ze tevens de indeling voor de vrijwilligers. Ook maakte ze flyers om nieuwe vrijwilligers te werven.

Avondvierdaagse
Daarnaast helpt Rita al heel lang jaarlijks tijdens de avondvierdaagses in Spijkenisse. Eerst als verkeersregelaar en de laatste drie jaren als medewerker op het startbureau. 'Thuiszitten kan altijd nog', is haar motto. Zolang het kan zet ze zich met veel plezier en voldoening in voor anderen. 'Ik ben graag onder de mensen.'

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant