Transformatie van panden kan leegstand en verloedering voorkomen.
Transformatie van panden kan leegstand en verloedering voorkomen. Foto: pixabay

Bestaande gebouwen kunnen heel goed omgebouwd worden naar woningen

Actueel 347 keer gelezen

In 2017 zijn er 7 570 woningen ontstaan door transformatie van bestaande gebouwen, zoals kantoren, winkels of fabriekspanden. Het gaat in de meeste gevallen om kleine huurwoningen met een lage WOZ-waarde. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS, bekostigd door het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De ruim 7,5 duizend woningen zijn ontstaan door de transformatie van 1 900 panden. Verreweg de meeste woningen (ruim 40 procent) zijn in 2017 ontstaan door aanpassing van kantoorgebouwen, 17 procent van de woningen was oorspronkelijk maatschappelijk vastgoed. Ruim 8 procent van de woningen die in 2017 werden toegevoegd aan de woningvoorraad kwam voort uit transformaties.

De meeste woningen die voortkomen uit transformaties zijn te vinden in Zuid-Holland. Ongeveer één op de vijf transformatiewoningen lag in deze provincie. Ook op Voorne-Putten zijn er transformatiewoningen te vinden. In Nissewaard gaat het om 2,4%, in Brielle  is 4,2% van de woningvoorraadtoename afkomstig van transformatie.

Bron: CBS.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant