Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Gitaarfestival voor basisschoolleerlingen

Actueel 490 keer gelezen

Voorne-Putten - Jos van Oost uit Oudenhoorn speelt niet alleen gitaar, maar bouwt ze ook.

Eind vorig jaar kwamen hij, voormalig theaterdirecteur Reggy Barra en Cris Vaudo, programmeur bij Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta op het idee om een Gitaardag te organiseren in Cultuurhuis Nieuwe Veste. Dat idee is inmiddels uitgegroeid tot een festival verspreid over drie weken en heel Voorne-Putten.

The Inventors
Tijdens een gitaarworkshop van The Inventors, kwam Jos er achter dat ze ook bouwpakketten maken waarmee kinderen binnen een paar uur een gitaar kunnen bouwen. The Inventors houden zich overigens niet alleen bezig met gitaren. Ze bouwen producten en educatieve programma's met als doel een nieuwe generatie aan uitvinders te inspireren en die kinderen aan te moedigen voor een toekomst in de sectoren bouwkunde, techniek, design en creativiteit te kiezen.

Pilot
Jos ging in gesprek met schoolbesturen en zocht toenadering tot Technet. Die laatste kon als stichting subsidie aanvragen, zodat er een pilot gestart kon worden. Jos:'Ik hoop dat het aanslaat en we volgend jaar het groter aan kunnen pakken. Nu hadden we een budget voor 200 pakketten, waardoor maar zes scholen op Voorne-Putten aan de pilot mee kunnen doen.'

Basisscholen
Het project begon met training van leerkrachten. Zij kregen van Jos gitaarles en er werden gitaren gebouwd. Vanaf deze week moeten de leerlingen aan de gang. Op de Piramide, de Mgr. Bekkerschool en de Montessorischool in Spijkenisse wordt deze week flink gezweet door de leerlingen. In vier uur moeten zij hun gitaar klaar hebben. Volgende week zijn de deelnemende scholen in Hellevoetsluis aan de beurt en ook de Vliegerdt in Abbenbroek gaat nog gitaren bouwen.

Het bouwen
De redactie was aanwezig bij de start van het project gistermorgen op de Piramide in de wijk Groenewoud. Nadat de kinderen uitleg kregen over het bouwen van de gitaar, werden de bouwpakketten uitgedeeld. Het klaslokaal was gevuld met enthousiasme. Onder begeleiding begonnen alle kinderen opgewonden te bouwen en hielpen ze elkaar. Gitaren werden met elkaar vergeleken en hoewel het een vrolijke drukte was, kon je de uiterste concentratie niet missen.

Schoolconcert
Op 19 en 20 november worden 900 basisschoolleerlingen uitgenodigd voor een schoolconcert. Op 19 november vindt het concert plaats in Theater de Stoep, op 20 november in Theater Twee Hondjes in Hellevoetsluis. Tijdens deze schoolconcerten speelt de 9-jarige Gabin van der Feijst een nummer mee met de Terence Hansen Band.

Concerten voor volwassenen
Op 16 en 17 november vinden een tweetal huiskamerconcerten plaatsen waaraan Jos en de Amerikaanse gitaarvirtuoos Terence Hansen meewerken. Deze concerten zijn besloten, maar wie Terence wil beluisteren, kan op 22 november terecht in BarBiertje waar hij optreedt samen met Sjoerd Beunder en Richard Heijerman.

Gitaardag
Op 24 november staat de gitaar centraal tijdens de Gitaardag in Cultuurhuis Nieuwe Veste. Om 12.00 uur kunnen kinderen vanaf 8 jaar een gitaar bouwen. Om 14.00 uur wordt er een documentaire getoond over Jan Akkerman, getiteld Portret met Gitaar. 's Avonds vindt in Theater Twee Hondjes het theaterconcert plaats van flamencomaestro Johan Frauenfelder, Terence Hansen en Roy de Rijke

Lesbrief
Het project wordt in december afgesloten met een aantal gitaarlessen aan de leerlingen. Ook is er een afsluitende lesbrief gemaakt over de geschiedenis van de elektrische gitaar met een kleine quiz.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant