Afbeelding
Foto: M. de Haas

Bewoners Waterland slaan handen ineen om gaswinning tegen te houden

Actueel 1.037 keer gelezen

Spijkenisse - Gisteravond hebben bezorgde bewoners in de wijk Waterland gezamenlijk een zienswijze opgesteld met betrekking tot de voorgenomen gaswinning. 

Ze hopen dat zoveel mogelijk mede-Waterlanders, maar ook andere bewoners die in de nabijheid van het veld Spijkenisse-Intra wonen, de zienswijze willen tekenen en nog dit weekend op de post doen.

De tekst van de zienswijze (klik op de link voor het pdf bestand) luidt als volgt:

Aan het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Inspraakpunt Spijkenisse-Intra

Postbus 248

2250 AE Voorschoten

Spijkenisse, gemeente Nissewaard, 28 oktober 2018

Zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsbesluit gaswinningsplan Spijkenisse-Intra en de ontwerpomgevingsvergunning Spijkenisse-Oost

Als belanghebbende maak ik bezwaar tegen een beslissing om in te stemmen met genoemd ontwerpbesluit en ontwerpvergunning en wel om de volgende redenen.

  • Er zal eerst een proefboring moeten plaatsvinden alvorens verdere besluiten worden genomen; zonodig moet het winningsplan worden aangepast en bij aanpassing kan pas met winning worden begonnen als een uitspraak is gedaan over het herziene winningsplan.
  • Sprake is van een winningsplan voor een nog niet door een proefboring aangetoond aardgasvoorkomen. Er is slechts sprake van een inschatting van waar zich water en gas bevindt.
  • Bovendien is nog niet aangetoond wat het exacte veld is en om welke hoeveelheid gas het gaat.
  • Wat heeft het boren en gaswinnen voor (negatief) effect op het niveau en de kwaliteit van het grondwater. Dat blijkt niet uit de stukken.
  • Het is onbegrijpelijk dat een nieuwe gaswinning in een zo dicht bevolkt gebied zou gaan plaatsvinden terwijl iedereen weet wat de gevolgen van aardgaswinning in met name Groningen zijn en Nederland zo snel mogelijk van het gas af moet.
  • De effecten van gaswinning kunnen zich mogelijk pas vele jaren voordoen en dan?
  • In verband met de omslag naar duurzame energie (geen gas) is het de vraag of de beoogde nieuwe gaswinning nodig is.
  • Gedeputeerde Staten van ZuidHolland heeft in hun zienswijze negatief geadviseerd op de voorgenomen winning en ook de Gemeente Nissewaard gaat een zienswijze met negatief advies indienen. Ik sluit mij aan bij de daarin genoemde argumenten en maak die ook tot de mijne.
  • Hier is al sprake van een gebied met grondverzakkingen. Hiervan blijkt niet uit de huidige rapportages. Elke paar jaar moeten de tuintegels met extra zand verhoogd worden en regenpijpen gaan aansluiting onder de grond missen en moeten nu al regelmatig aangepast worden. Hoe wordt bepaald in hoeverre een verzakking een natuurlijke bodemdaling is danwel veroorzaakt is door gaswinning.
  • Wanneer en met welke regelmaat zal er een nulmeting gaan plaatsvinden.
  • Mogelijke effecten van de boring ten aanzien van bodemdaling en bodemtrillingen zijn slechts ingeschat en onvoldoende gefundeerd om van de juistheid daarvan voor deze winning uit te gaan. Tijdens het opbouwen/afbreken van de booropstelling en tijdens het boren is hinder door geluid te verwachten. In hoeverre er sprake zal zijn van hinder blijkt niet althans onvoldoende uit de thans aanwezige rapportages.
  • Door een gasboring in de nabijheid van mijn woning zal door mogelijke schade veroorzaakt door de gaswinning en ook reeds door de wetenschap dat er geboord wordt en dus maatschappelijke onrust de waarde van mijn woning dalen. Wie vergoedt de waardedalingsschade en hoe wordt die objectief bepaald?
  • Ik ben eigenaar  van mijn woning en grond. Wat is de betekenis daarvan als er tegen mijn wil en zonder mijn toestemming geboord gaat worden en gas onder/in mijn eigendom wordt gewonnen.
  • Word ik op enigerlei wijze gecompenseerd voor de gaswinning in mijn omgeving als dat doorgaat en zoja op welke wijze.
  • Wie is de toezichthouder van dit project en in hoeverre is deze onafhankelijk. Hoe en bij wie moeten er schades gemeld worden en hoe wordt de afwikkeling daarvan geregeld. Wie is verantwoordelijk voor door de boring en winning ontstane problemen en wie gaat de schade vergoeden.

Ik ga er van uit dat u mij van de verdere procedure op de hoogte houdt.

Hoogachtend,

Naam:…………………….

Adres:…………………….

Handtekening:…………………………………..

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant