Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Patstelling tussen gemeente en Sinti's

Actueel 499 keer gelezen

Rotterdam/Spijkenisse -  Vanmorgen diende het kort geding dat de woonwagenbewoners uit de Clara Visserstraat aangespannen hebben tegen de gemeente Nissewaard. Ze willen een staplaats hebben in de gemeente. 

Op de plek waar zij vorige week hun caravans neergezet hebben, hebben in het verleden woonwagens gestaan. Alle voorzieningen zoals riolering en elektriciteit zijn voorhanden. Ze mogen er echter niet staan, omdat de bestemming van het terrein groen is en geen bewoning. De gemeente heeft de bestemming een paar jaar geleden gewijzigd, toen het uitsterfbeleid nog van kracht was.

Volgens de advocate van de gemeente kwamen de vakken door natuurlijke omstandigheden leeg te staan en was er geen belangstelling om daar een woonwagen neer te zetten. De woonwagenbewoners bestrijden dat. Een van hen vertelde dat zijn moeder en tante er gestaan hadden. Onder het mom van een renovatie werden de dames in een woning ondergebracht, waarna de wagens met een knijper van het terrein verwijderd werden. Beide dames moesten toen een ander onderkomen zien te regelen. Woonwagenbewoners wisten niet dat er een mogelijkheid was om een vak te krijgen, het is volgens hen niet gecommuniceerd. Zij stellen dat er een wachtlijst is, maar dat is bij de gemeente niet bekend. In ieder geval was er volgens een zegsvrouwe van de gemeente op het moment van het wijzigen van de bestemming geen sprake van een wachtlijst. 

De gemeente heeft Groenoord aangewezen als plek voor woonwagens. Die locatie heeft men echter overgedragen aan Stavero en die heeft een wachtlijst. De bewoners zijn echter niet te spreken over Stavero. Ze krijgen de persoon er achter nooit te spreken en kunnen zich niet inschrijven als staplaatszoekende. Ze voelen zich gediscrimineerd en hebben het idee dat de gemeente het probleem doorschuift naar omliggende gemeenten. 'De gemeente wil gewoon een woonwagenvrije gemeente worden. Vrijkomende vakken worden niet aan mensen op de lijst verkocht maar aan 'gewone' mensen die er een soort vakantiehuisje van maken. ' Volgens de advocate van de gemeente is dat niet het geval. De gemeente wil alleen geen woonwagens in Maaswijk hebben. De wijk is om het kamp heengebouwd, maar e.e.a. past niet meer in de huidige tijd en om die reden is Groenoord aangewezen als locatie en dat zal ook in het beleidskader worden vastgelegd. Wel wordt er gekeken of het aantal van 24 standplaatsen voldoende is of dat er een uitbreiding moet plaatsvinden en zo ja, waar.  Volgens de woonwagenbewoners is er in het verleden gesproken over een aantal van 79 plaatsen voor woonwagens. 

Wat de gemeente betreft is er geen sprake van een noodsituatie of bijzondere omstandigheden. De mensen hebben er zelf voor gekozen om de caravans daar neer te zetten; ze kunnen ook naar een camping. 'Daar mogen we niet het hele jaar staan en vaak worden we geweigerd omdat we woonwagenbewoners zijn.'  De gemeente stelt ook rekening te moeten houden met de beginselplicht en het algemeen belang. Sommige bewoners mogen dan geen problemen hebben met de woonwagenbewoners, anderen hebben er wel een probleem mee. Zij hebben bij de gemeente aangegeven overlast te ervaren.

De voorzieningenrechter heeft besloten om niet direct uitspraak te doen, maar de zaak te bestuderen en volgende week zijn beslissing mede te delen. Mocht de beslissing in het nadeel van de Sinti's uitvallen, dan vragen ze 48 uur om het terrein te ontruimen. Maar ze blijven in Spijkenisse, want hier woont hun familie en gezamenlijk willen ze hun cultuur behouden voor hun kinderen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant