Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Léon Soeterboek

Actueel 2.044 keer gelezen

Sinds eind april is Léon Soeterboek wethouder in Nissewaard. Hij is één van de nieuwe gezichten in het College van burgemeester en wethouders die zich nu, een klein half jaar na zijn benoeming, al aardig thuis begint te voelen in zijn nieuwe baan.

Léon Soeterboek werd 52 jaar geleden geboren in Rotterdam. Hij verhuisde tien jaar later met zijn ouders en broer naar Hoogvliet en doorliep daar de middelbare school.

Verpleegkundige
In het Rotterdamse Havenziekenhuis volgde hij de opleiding tot A-verpleegkundige en maakte daarna de overstap naar het Dijkzigtziekenhuis om verder te leren tot verpleegkundige-B (psychiatrie). Vervolgens maakte hij in datzelfde ziekenhuis de overstap naar de Intensive Care en Hartbewaking waar hij ongeveer 10 jaar werkte. Inmiddels woonde hij op zichzelf in zijn geboortestad.

GGZ
Toch trok de geestelijke gezondheidszorg hem meer. In Breda begon Léon in '98 aan een nieuwe uitdaging door maatschappelijke gezondheidszorg te gaan studeren met als richting GGZ. Later ging hij werken bij het Riagg-jeugd. De zoektocht naar wat hem het beste paste was echter nog niet ten einde. Hij switchte van jeugdzorg naar ouderenzorg en koos voor de ouderen psychiatrie (Bavo Europoort) bij de Zuid-Hollandse Eilanden. Daarnaast werkte hij op de geheugenpoli in het Van Weel-Bethesdaziekenhuis in Dirksland en ook bij de Geneeskundige Hulpverlening Ongevallen en Rampen (GHOR). In Steenbergen en St. Maartensdijk had hij tot zijn wethouderschap een eigen bedrijf als GGZ Praktijk Ondersteuner Huisarts (POH).

ONS
In 2014 kwam Soeterboek bij toeval in gesprek met ONS raadslid Pieter de Vos. 'Het gesprek ging over de zorg en ik vroeg aan Pieter wat voor expertise er over de gezondheidszorg bij de raad van de gemeente Nissewaard 'in huis' was. Dat dat vrij weinig bleek te zijn zette mij aan het denken. Pieter vroeg mij vervolgens om aan te sluiten bij ONS, om zo op dat gebied mijn steentje bij te dragen.' Soeterboek kwam vervolgens op de ONS kandidatenlijst en werd in 2014 verkozen tot raadslid. Samen met Nelleke Vonk-Noordergraaf bemoeide hij zich sindsdien namens ONS met zorgvraagstukken. Eén van de eerste zaken die ze voor elkaar kregen, was dat Nissewaard mee ging doen met het KOPP project, waarin kinderen van ouders met psychische problemen preventieve ondersteuning krijgen.

Links- of rechtaf
Met de gemeenteraadsverkiezingen van eind 2017 voor de deur werd Léon Soeterboek door mede fractieleden gevraagd of hij zich beschikbaar zou willen stellen als wethouder. 'We wisten dat Kees Dijkman zou stoppen als ONS wethouder en dat, afhankelijk van de verkiezingsuitslag, er wellicht weer een aantal ONS wethouders in het nieuwe college zouden komen.' Soeterboek maakte de afweging of hij wethouder wilde worden. Daarbij had natuurlijk ook zijn gezin, Léon is getrouwd en is vader van drie tieners, de nodige inspraak. 'Op sommige momenten in je leven sta je voor de keuze welk spoor je gaat volgen; sla je links- of rechtsaf. Wethouderschap zou betekenen dat ik zou moeten stoppen met mijn andere werkzaamheden. Aan de andere kan zou het betekenen dat ik dingen zou kunnen veranderen en in gang zou kunnen zetten in zaken die mij aan het hart gaan.'

Wethouder
De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezing en de daaropvolgende coalitiebesprekingen pakten goed uit voor ONS. De lokale partij steeg in aantal zetels en mocht opnieuw drie wethouders aanleveren voor het nieuwe college. Léon Soeterboek werd naast Jan Willem Mijnans en Martijn Hamerslag de derde ONS wethouder en kreeg de posten Zorg, Welzijn, Cultuur, Economische zaken en Evenementen in zijn portefeuille.

Open vizier
Soeterboek vertelt zich vooraf geen concrete voorstelling te hebben gemaakt over wat hij zou kunnen verwachten van zijn nieuwe job. 'Ik heb het op me af laten komen en ben er met open vizier aan begonnen. Alles is inderdaad heel anders dan je vooraf zou kunnen bedenken. Het was wel een flinke cultuurshock, een heel andere wereld dan ik tot nu toe kende. Maar daar begin ik inmiddels wel m'n eigen weg en structuur in te vinden.'

Luisteren naar inwoners
Behalve Zorg en Welzijn zijn ook de andere onderdelen van zijn portefeuille boeiend en veel omvattend volgens de wethouder. Zo valt bijvoorbeeld het stadscentrum onder zijn verantwoording. Om te horen wat de mening is van inwoners van Nissewaard over hoe het stadscentrum aantrekkelijker te maken, stond de wethouder deze zomer een aantal keren op het Uitplein. 'Dat willen we vaker doen. Luisteren naar de inwoners; vragen wat ze van bepaalde zaken vinden, wat er speelt, met hen in gesprek gaan.'

Wensenlijstje
Verder staan onder andere een thuishuis, een soort studentenhuis voor ouderen, een zorgcampus, jongerenfestival, een museum over van oud naar nieuw Spijkenisse en het 'Thuis in de wijk'-programma op zijn ambitieuze wensenlijstje. Soeterboek omschrijft zichzelf als controlerend en perfectionistisch. Zaken goed doen en aanpakken, maar aan de andere kant ook relativeren tekent hem.

Saxofoon
Relativeren en de zinnen weten te verzetten, belicht ook een heel andere kant van Léon Soeterboek. Op zijn 18e leerde hij bij de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam) saxofoon spelen. Hij had enkele jaren les en speelde vervolgens in een bigband en een popband van SKVR. Zo ontstond zo'n 22 jaar geleden 'De Juf', vernoemd naar de begeleider en van de toen nog aan de muziekschool verbonden band.

De Juf
De band stond na enige tijd op eigen benen en is nog steeds één van de bekendste Nederlandstalige coverbands. Aanvankelijk was Léon één van de instrumentalisten, maar later zong hij ook als 2e vocalist. Toen de voormalige leadzanger de band verliet nam Soeterboek deze taak op zich. Inmiddels onderging 'De Juf' al vele wisselingen en is Léon nog het enige lid die er vanaf de oprichting bij is. Daarnaast zingt en speelt hij eveneens in de band Willie & the Windmills. Ook nu hij wethouder is treedt hij nog steeds met beide bands op, al is daar wel veel minder tijd voor dan voorheen. Deze zomer speelde hij nog met Willie & the Windmills tijdens Spijkenisse Live.

Zijn ervaring om in de schijnwerpers te staan en in het openbaar op te treden komen hem als wethouder goed van pas. Ook omgang met de media en spreken in het openbaar gaan hem schijnbaar gemakkelijk af.

Waterpolo en boksen
Sportief is de goedlachse Nissewaarder ook. Hij speelde ooit waterpolo en deed aan boksen. Bokstrainingen probeert hij nog altijd vol te houden. De weinige vrije tijd die overblijft wordt besteed aan gezin, familie en vrienden.

Handen uit de mouwen
Wat hij over bijvoorbeeld tien jaar doet weet hij niet. 'Dat zullen we dan wel weer zien. Ik ben niet zo van ver vooruit plannen en me vastleggen en zie wel wat er op m'n pad komt. Voorlopig heb ik het ontzettend naar m'n zin in wat ik nu doe. Ook de samenwerking met de andere wethouders is heel goed. We kunnen goed met elkaar overweg, helpen elkaar en de sfeer is heel goed.' De naam en inhoud van het coalitie akkoord: 'Samen voor elkaar' dat 'handen uit de mouwen en schouders eronder' als ondertitel draagt, is hem volgens eigen zeggen op het lijf geschreven. Léon Soeterboek gaat graag deze voor hem nieuwe uitdaging aan.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant