Afbeelding
Foto-Ok.nl / Rene Bakker
Zomaar een Nissewaarder

Jaap van Vliet

Actueel 1.611 keer gelezen

In december hoopt Jaap van Vliet z'n 84ste verjaardag te vieren. De bekende Hekelinger werd, als middelste van drie kinderen, in het dorp aan het Spui geboren.

De familie Van Vliet werd gedurende de oorlogsjaren geëvacueerd naar Spijkenisse. Jaap ging er vanaf z'n zevende naar school en zat daarna nog twee jaar op de lagere school in Hekelingen. Toen hij 14 was ging hij aan de slag bij de melkfabriek in Spijkenisse. Later werkte Jaap bij landbouwer Gerrit van der Meer in Hekelingen. In 1950 kwam hij bij Vege terecht waar hij motoren demonteerde om dit tweeënhalf jaar later voor een baan bij een chemische fabriek aan de Vondelingenplaat te verruilen. Omdat hij ziek werd van de chemische stoffen die daar werden geproduceerd, ging hij vervolgens bij Verolme aan de slag waar hij 31 jaar, totdat het bedrijf in '87 failliet ging, werkte. In z'n vrije tijd speelde Jaap graag accordeon.

Fotograferen
Op de scheepswerf zag hij rond 1948 regelmatig een collega fotograferen. Het interesseerde en intrigeerde Jaap; niet lang daarna schafte hij zelf een Exakta camera aan. 'Onder m'n overall nam ik die dan m'n mee naar m'n werk. Het fotograferen leerde ik mezelf aan en ging me steeds beter af. Meestal maakte ik dia's, maar soms filmde ik ook.' Jaap kreeg steeds meer plezier in z'n nieuwe hobby. Naast het fotograferen op de scheepswerf begon hij ook dorpsgenoten en gebouwen in Hekelingen op de gevoelige plaat vast te leggen. Steevast liep Jaap met een camera om z'n nek. Tussen 1950 en 1994 maakte hij naar eigen zeggen wel zo'n 10.000 dia's. 'Zeker nadat Verolme failliet ging en ik thuis kwam te zitten, heb ik me helemaal op m'n hobby toegelegd.'

Reizen
Ondertussen werd Jaap reislustig. Hij bereidde zich vooraf tot in de puntjes voor en wist zodoende precies waar hij alle bijzondere plekken in de landen waarheen hij reisde kon vinden. Turkije, China, Hawaï, Scandinavië, Libanon, Syrië, Amerika, Cuba, Japan, Afrika, Canada, Rusland en Japan zijn nog maar enkele van de landen en werelddelen die Jaap bezocht. Tussen het reizen door woonde hij nog altijd bij zijn ouders thuis. Nadat deze beiden in 1994 overleden, werd de ouderlijke woning van de hand gedaan en ging Jaap ergens anders in zijn geboortedorp wonen. Ondertussen maakte hij kennis met zijn vriendin waardoor hij sinds '99 een groot deel van het jaar bij haar in Groningen verblijft. Daar tuiniert hij, kweekt Jaap bomen en kookt hij regelmatig.

Dia voorstelling in de kerk
Van een digitale camera of computer wil de eigenzinnige fotograaf niets weten, maar zijn dia's toont hij nog graag. Daarom zal Jaap binnenkort, op zaterdag 29 september een deel van zijn collectie met daarop Hekelingen en Hekelingers in Hekelingen vertonen. Op die dag wordt in het Dorpshuis in Hekelingen voor de vierde keer een reünie voor (oud) inwoners georganiseerd. In de kerk, een klein eindje verderop, vertoont Jaap van Vliet die dag tussen +/- 10.00 en 16.00 uur zijn dia's en geeft daarbij uitleg over wie of wat erop te zien valt. Loop dus gerust binnen om herinneringen op te halen en wellicht uzelf, familie of gebeurtenissen uit vroeger tijden terug te zien.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant