Afbeelding
Foto: PR

Open Monumentendag in Geervliet

Actueel 377 keer gelezen

Geervliet - 'Wat is het geweldig om de geschiedenis van de stad Geervliet verteld te krijgen door Felix van Hoorn. Vol passie en overgave krijg je via Felix een goed beeld van hoe alles ontstaan is. Ook de mooie foto's en prentkaarten dragen prachtig bij aan deze tentoonstelling. Ik raad het een ieder aan om een bezoek te brengen aan deze prachtige locatie', aldus locoburgemeester en wethouder Jan-Willem Mijnans die gisteren in de burgemeesterskamer in het Raadhuis van Geervliet Het Herinneringsalbum van de Stichting Oud Geervliet signeerde.

De wethouder bezocht de tentoonstelling 'Het Stedeke Geervliet' in het kader van de Open Monumentendag 2018. Ook liet hij zich verleiden om in de raadzaal op de eerste verdieping van het Geervlietse Raadhuis, voor hem bekend terrein, te luisteren over de historie van dit gebouw dat ooit een gasthuis met kapel is geweest en waar nu de wapenborden van Het Hof van Putten hangen. De gotische ramen in de voormalige kapel met koorhek zijn tijdens de restauratie in de jaren zestig in oude glorie hersteld.

De Open Monumentendag was voor veel Nissewaarders een reden om nu eens een serieus kijkje te nemen in de oude raadzaal. Vele hebben goede herinneringen aan deze ruimte vanwege hun huwelijk of het bijwonen van een huwelijk. Dat op zo'n dag vooral aandacht uitgaat naar het bruidspaar blijkt wel dat bezoekers zich telkens weer verbazen over de schoonheid maar ook de intimiteit van deze ruimte. Dat de laatgotische toegangsdeur naar de raadzaal ooit het hele pand in de jaren vijftig van de sloop heeft gered, verbijstert de gasten.

Ook is het bijzonder dat vrijwilligers van de Stichting aan de hand van een oude kaart uit 1721 van 'De Ring van Putten' in de Burgemeesterskamer, Spijkenissers kunnen uitleggen waaraan Spijkenisse haar naam te danken heeft. 'Spikkenis', 'spieke-nesse' nu zouden we zeggen 'spitse neus', was een spits uitstekend stuk land met puntige dijk aan de Oude Maas.

Dat de rivier de Bernisse zo breed is geweest als de Toldijk tussen Geervliet en Heenvliet nu lang is, verbaast ook bijna iedereen.

Schipper van de Fluisterboot Dik Benne, één van de bezoekers, hoopt ooit nog eens met de fluisterboot de Bernisse te bevaren en zijn boot bij de 'Bernisse dorpen' aan te leggen. Die dorpen zijn stuk voor stuk bijzonder omwille van hun vele Rijks- en gemeentelijke monumenten en hun rijke historie. De haven van Geervliet is volgens Benne met wat kleine aanpassingen tot aan het Raadhuis nog steeds bereikbaar. Geervliet is volgens hem een klein openluchtmuseum en het oude raadhuis zou een mooie stopplaats zijn voor zijn gasten.

De tentoonstelling 'Het Stedeke Geervliet' is vandaag nog tussen 13.00 tot 16.00 uur  te bezoeken en daarna enkel op afspraak.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant