Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Burgemeester Salet neemt afscheid van Nissewaard

Actueel 291 keer gelezen

Spijkenisse - Komende donderdag neemt Mirjam Salet afscheid als burgemeester van Nissewaard. Reden om met haar terug te kijken op de afgelopen periode.

'Eigenlijk voelt het gek, de laatste maandag, de laatste dinsdag, de laatste college-vergadering. Aan de andere kant zal het best een gezellig afscheid worden.'

Afscheid
De laatste weken heeft Mirjam Salet toegewerkt naar haar afscheid. Allerlei afscheidsvergaderingen en afscheidsetentjes passeerden de revue. En altijd zijn er zaken die dan weer even gememoreerd worden. Maar ze houdt er niet van om opgehemeld te worden. 'Een beetje relativeren mag wel. Ik heb immers ook wel eens dingen fout gedaan.', zegt ze zelf. Zonder op specifieke zaken in te gaan, wil ze toch wel kwijt dat er momenten zijn waarop ze misschien actie had moeten ondernemen, iemand had moeten troosten maar dat niet gedaan heeft om wat voor reden dan ook.

Poeder
Terugkijkend op de afgelopen 11 jaar zijn er veel zaken die haar bij gebleven zijn, zowel in positieve als in negatieve zin. Ze was nog maar net burgemeester toen het witte poeder in Spijkenisse-Noord neerviel. Vorig jaar viel de roet neer van de brand bij de Esso. 'Ik dacht toen even: het zal me toch niet gebeuren dat ik kom met wit poeder en vertrek met zwart poeder', memoreert ze. 'Je beseft je op zo'n moment wel dat er maar weinig hoeft te gebeuren om een gevoel van onveiligheid te geven. In de afgelopen jaren is er wel meer communicatie. Vroeger had je een persbericht en een persconferentie, nu ligt het tempo waarin informatie gegeven wordt hoger.'

Pensioen
Vorig jaar zomer is de beslissing genomen om dit jaar met pensioen te gaan. 'Mijn man en ik hebben er lang over gesproken. Wat is het juiste moment om te stoppen? Je wilt namelijk niet doorgaan tot het moment dat in je omgeving gezegd wordt 'wat is die oud geworden'. En een nieuwjaarsreceptie is een geschikt moment om de beslissing mede te delen.' Dat ze een paar dagen voor de receptie van de trap zou vallen, dat had ze niet voorzien maar dat voedde wel de geruchten dat de beslissing om gezondheidsredenen genomen was.

Ziekenhuis
Er zijn altijd lastige zaken, zaken die dichtbij komen. Volgens de burgemeester is het dan belangrijk om het hoofd koel te houden en je niet te laten leiden door emoties. 'Ik begrijp best hoe mensen zich voelen, sta open voor gesprekken met hen en heb soms ook families bezocht. Sommige zaken vergeet je niet.' Het faillissement van het ziekenhuis was best een heftig moment. 'Voor Spijkenisse was het een groot verlies waar men overheen moest zien te komen. De vraag was toen ook wat kunnen we nog redden, wat blijft er over.'

Tour
De doorkomst van de Tour de France en de Giro zijn momenten die haar altijd bij zullen blijven. 'Zeker de eerste Tour met die grote reuzen. Het is niet alleen leuk om te zien maar iedereen wil ook bijdragen aan dergelijke evenementen, waardoor het een mooi iets wordt.' Die maatschappelijke betrokkenheid was ook iets wat haar aantrok in Spijkenisse en één van de redenen om destijds te solliciteren als burgemeester. Geen dag is voor een burgemeester hetzelfde. 'Het ene moment heb je een zware vergadering, het andere moment zit je aan de keukentafel.' De vele bezoeken aan 100-plussers en bruidsparen vond ze leuk. Het waren volgens haar ook uitgelezen momenten om er achter te komen wat er onder de inwoners leeft, waar mensen mee zitten.

Mensen doen er toe
'Nissewaard is een hartstikke mooie plek met mensen die er toe doen', zegt Mirjam Salet tot besluit en daarbij denkt ze aan al die mensen die iets bereikt hebben, zoals het rolstoeldanspaar, Chantal Blaak die altijd een beetje van ons blijft, maar ook aan al die vrijwilligers die zich inzetten voor hun medemens.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
.
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant