Afbeelding
Foto: Peter Mulder

Uniek NVP project bloemrijke akkerranden

Actueel 195 keer gelezen

Voorne-Putten - Vrijdag 20 juli gaat een groep akkerbouwers de groei en bloei van de eerste bloemrijke akkerranden op het eiland inspecteren. Dat gebeurt bij de boerderij van de familie Noordermeer in Zwartewaal. De deelnemers aan het dit jaar gestarte project bezoeken die ochtend een paar van de bloemrijke akkerranden, onder meer om te onderzoeken hoe het staat met de onkruiddruk daar en om kijken of er al natuurlijke vijanden van het gewas in die rand zijn neergestreken. Zij nemen die gelegenheid te baat om onderling ook al wat kennis en ervaringen uit te wisselen over dit voor Voorne-Putten unieke project.

Met het inzaaien van de eerste strook bloemrijke akkerranden werd dit voorjaar de kiem gelegd voor een uniek project op Voorne-Putten. Bij 15 agrariërs en drie andere terreinbezitters werd een kilometer van hun akkerrand in met bloeiende kruiden ingezaaid. Niet alleen prachtig om te zien, maar ook uiterst nuttig doordat ze insecten weglokken van de gewassen. De boer stemt daarop zijn gebruik van bestrijdingsmiddelen af. Elke besparing in het gebruik van die middelen is milieuwinst.

Na jarenlang vruchteloze pogingen te hebben ondernomen om ook op het eigen eiland bloemrijke akkerranden van de grond te krijgen, kreeg de agrarische natuurvereniging Natuurlijk Voorne-Putten (NVP) vorig jaar groen licht voor de aanleg daarvan van de Landschapstafel (het samenwerkingsverband van overheden en natuurorganisaties). En ook ruim voldoende boeren bleken bereid om een strook akkergrond in te leveren voor een natuurvriendelijker bedrijfsvoering.

Het NVP-akkerrandenproject voor de komende drie jaar vergt een investering van 75.000 euro. De provincie stelt daarvan 37.000 euro beschikbaar, de deelnemers financieren met eigen inzet eenzelfde bedrag.
Akkervogels, insecten en andere dieren profiteren vanaf deze zomer van de bloemrijke akkerranden. Akkervogels zijn insecteneters en gedijen bij het insectenaanbod in de bloeiende akkerrand. Naast het vergroten van de biodiversiteit op het eiland is de verwachting dat ook de waterkwaliteit zal verbeteren door de bloemrijke akkerranden, doordat er minder mest en gewasbeschermingsmiddel in het water terecht komen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant