Advies over een beter armoedebeleid.
Advies over een beter armoedebeleid. Foto: Foto-OK.nl

Wethouder neemt aanbevelingen armoedebeleid in ontvangst

Actueel 595 keer gelezen

Spijkenisse – Gisteren nam wethouder Wouter Struijk de flyer 'Aanbevelingen voor een Beter Armoedebeleid Voor Vrouwen' in de gemeente Nissewaard in ontvangst. De aanbevelingen komen voort uit de verhalen van 60 ervaringsdeskundigen. Verhalen van vrouwen die in Nissewaard zelf met armoede en of schuldproblematiek te maken hebben of hebben gehad. Het betrof vrouwen met of zonder uitkering, zzp'ers, werkenden, aow'ers en alleenstaande jonge moeders. De verhalen werden geïnventariseerd door Pamela Visser en Shermina Strickx. Zij zijn zelf ook ervaringsdeskundigen en tevens voorvrouwen van het project Beter Armoedebeleid Voor Vrouwen (BAVV) van FNV Vrouw.

Naast Nissewaard is FNV Vrouw in diverse ander plaatsen gestart met het project. Annemieke de Jong van de organisatie vertelde bij de overhandiging dat het allereerst moeilijk was om ervaringsdeskundigen te vinden die zich hard wilden maken en inzetten voor het project. 'Vrouwen die in een dergelijke situatie zitten hebben vaak geen kracht om zich hiervoor in te spannen. Ze zijn alleen maar bezig met overleven en hebben meestal weinig vertrouwen meer in de politiek', aldus De Jong. 'Het bijzondere aan het project is ook dat de ervaringsdeskundigen elkaar gevonden hebben en met elkaar hierover in gesprek zijn gegaan.' De voorvrouwen van het project voerden heel veel gesprekken met vrouwen in Nissewaard die de armoede- en schuldproblematiek dagelijks aan den lijve ondervinden of ondervonden. Ook werden vele stukken bij de gemeentelijke griffier in zake het armoedebeleid opgevraagd.

'Er wordt vaak gesproken over ons maar niet met ons. Ervaringsdeskundigen kunnen van hele praktische toegevoegde waarde zijn voor de beleidsvorming en -uitvoering. Zij weten hoe de praktijk is. Faciliteer hen als zij de gemeente van advies willen voorzien, zet ze doelgericht in en maak gebruik van hun kennis en ervaring. Richt een adviesgroep op bestaande uit uitsluitend ervaringsdeskundigen. Sta open voor hun verhalen en ervaringen en neem deze serieus. Zij laten blinde vlekken zien', luidt het inleidende advies is de aanbevelingsflyer. Verder wordt hierin gepleit voor kindervakantiepaspoort waarmee kinderen gratis in plaats van tegen gereduceerde tarieven vakantieactiviteiten dichtbij maar ook verder weg en bijbehorend gratis vervoer.

Een ander punt wat in de flyer wordt belicht is de verbetering van de schuldhulpverlening. Derde pijler in het advies is om in te zetten op duurzame uitstroming uit een armoede- of schuldsituatie door scholing. 'De meeste vrouwen die langdurig van een bijstandsuitkering rond moeten komen en niet over een diploma beschikken, geven aan scholing te zien als een duurzame manier om hun situatie te verbeteren. Door een (beroeps)diploma zien zij weer perspectief. Op dit moment moeten veel mensen een werktraject volgen. Hierbij wordt weinig rekening gehouden met specifieke omstandigheden zoals bijvoorbeeld alleenstaande moeders.'

Wethouder Struijk maakte met de voorvrouwen van het project de afspraak om binnenkort weer rond de tafel te gaan zitten voor nader overleg.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant