Geniet op het terras bij Brownies & downieS. Foto: Foto-OK.nl
Geniet op het terras bij Brownies & downieS. Foto: Foto-OK.nl Foto: Foto-OK.nl
ondernemer in beeld

Brownies & downieS

wo 4 jul 2018, 12:00 Actueel

Spijkenisse- Velen kennen Jolanda en Douwe van de fastfoodzaak op 't Plateau. Twee en een half jaar geleden zijn ze een nieuwe uitdaging aangegaan in het centrum van Spijkenisse: Brownies&downieS.

Jolanda kwam op Facebook Brownies&downieS tegen en dat concept trok haar wel aan. 'Ik heb zelf jaren in de zorg gewerkt en dit concept biedt je de mogelijkheid om jongeren met een beperking niet alleen te begeleiden maar ook door te laten stromen.'

Uitgebreide menukaart
Er volgde een gesprek met de wethouder, ze gingen op zoek naar een passende locatie en na veel verbouwen kon de lunchroom op 1 december 2015 geopend worden. 'We zijn hier met bepaalde verwachtingen ingetrokken', geeft Douwe aan. 'We doen het best goed, maar wat meer naamsbekendheid kan geen kwaad. Niet iedereen weet wat wij bieden.' Bij Brownies&downieS kunt u voor meer dan alleen brownies terecht. Het is een lunchroom met een uitgebreide menukaart. Naast koffie met wat lekkers, kunt u kiezen uit soep, broodjes en salades.

Eten wat de pot schaft
Op donderdag is het 'eten wat de pot schaft.' Voor slechts € 15,00 heeft u een tweegangendiner, bestaande uit een voor- en hoofdgerecht. Uiteraard kunt u dat altijd met een dessert aanvullen. 'Alles is vers en op ambachtelijke wijze bereid.' Kijk op de facebookpagina voor het menu. Af en toe zijn er thema-avonden zoals nog niet zo lang geleden de avond met Texels bier. In het najaar komt er weer een mosselavond. Ook de high tea slaat goed aan, maar daar moet u wel voor reserveren. De jongeren hebben even de tijd nodig om e.e.a. voor te bereiden.

Dagbesteding
Brownies & downieS is naast lunchroom ook een dagbestedingslocatie. Dat houdt in dat de bediening verzorgd wordt door jongeren met een beperking, die uiteraard begeleiding krijgen. 'Per dag hebben we tien cliënten', legt Jolanda uit. 'Sommigen werken vier dagen, anderen komen twee dagen. Dat is afhankelijk van hun niveau en de mate van begeleiding die ze nodig hebben.' Bij Brownies & downieS leren de jongeren zich nuttig te maken in de maatschappij en sommigen stromen door naar een regulier horecabedrijf. Douwe: 'Ze leren bijvoorbeeld om op tijd te komen. Ook zie je dat jongeren met faalangst helemaal opfleuren omdat ze hun werk als iets positiefs gaan beschouwen.'
Samenwerken
Jolanda en Douwe zijn altijd op zoek naar bedrijven die het een uitdaging vinden om deze doelgroep een plekje binnen hun bedrijf te geven. 'Ze staan er niet alleen voor, we geven ze alle ondersteuning die nodig is. Zelfs een stagiaire die de cliënt begeleid als dat nodig zou zijn. We willen gewoon graag dat 'onze jongeren' een kans krijgen.' Er wordt samengewerkt met de Hoge School in Rotterdam, maar uiteraard wordt er ook gekeken naar samenwerking op Voorne-Putten.

Stap gerust eens binnen of neem bij mooi weer plaats op het buitenterras. U zult niet teleurgesteld worden.

Uit de krant