Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

De Tolpoort van Geervliet komt tot leven

zo 1 jul 2018, 16:38 Actueel


Geervliet - Rond 1400 had Geervliet vier poorten: de Landpoort, de Kalkpoort, de Guldenpoort en de Tolpoort.

Tot voor kort wist niemand hoe de Tolpoort, in de tijd van de bouw het visitekaartje van de stad voor een ieder die over water Geervliet passeerde, er uit zag.

Onbekende tekening
Eind vorig jaar kreeg het gemeentebestuur de mogelijkheid om een tekening van Roelant Roghman aan te schaffen, die rond 1647 de Tolpoort voor het nageslacht vereeuwigde. Een 'wauw'-moment voor burgemeester Salet want niemand wist van het bestaan van deze tekening af. Wel van de vier tekeningen die Roghman gemaakt had van het Hof van Putten. Nadat de echtheid van de tekening vaststond, werd besloten de tekening te kopen. Het origineel wordt bewaard in het Streekarchief.

Onthulling
Afgelopen zaterdag werd de originele tekening officieel aan het grote publiek getoond tijdens een feestelijke bijeenkomst in de O.L.V. Kerk. Felix van Hoorn vermaakte het publiek met een historische toelichting. Ook in de 2e helft van de 19e eeuw was het verkeer al de reden om bouwwerken te slopen. Het verkeer vanuit Brielle naar Spijkenisse kon namelijk slechts met moeite door de poort. En toen bij storm ook de dakpannen eraf vlogen was het einde nabij van de poort.

Tentoonstelling
Aansluitend aan de onthulling, opende wethouder Soeterboek de expositieruimte onder het voormalige raadhuis van Geervliet. Hier hebben de historische vereniging en het streekarchief gezamenlijk een tentoonstelling opgebouwd over Geervliet in 1400 en de werken van Roghman. De tentoonstelling is de komende zomerperiode iedere zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur te bekijken.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant