Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Leerlingen Taalschool Kameleon krijgen ‘Welkom in Nederland’ van Leergeld

Actueel 811 keer gelezen

Spijkenisse – Vanmorgen overhandigde Wil Braun, voorzitter van Stichting Leergeld Voorne-Putten, het eerste exemplaar van het boekje 'Welkom in Nederland' op Taalschool Kameleon.

In het boekje, dat geschreven en getekend is door en voor vluchtelingenkinderen, worden allerlei Nederlandse gebruiken en gewoonten beschreven en getoond. Zo zijn er foto's en tekeningen over wat Nederlanders zoal eten, gebruiken, hoe het er aan toegaat op school, feestdagen, weer, seizoenen, welke kleding wordt gedragen, sporten en hoe vieren Nederlanders hun verjaardag. Ook kunnen kinderen zelf in het boekje tekeningen maken over hoe dat in hun land van herkomst is. De eerste exemplaren van 'Welkom in Nederland' werden aan ouders van Kameleon leerlingen uitgereikt, zodat zij middels dit boek kunnen zien wat hun kinderen zoal over Nederland leren. De teksten in het boekje zijn drietalig: Nederlands, Engels en Arabisch.

Stichting Leergeld biedt ondersteuning aan kinderen tussen vier en achttien jaar,  die om financiële redenen niet mee kunnen doen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenootjes heel normaal zijn. Leergeld wil deze kinderen mee laten doen. Via 100 lokale Leergeld stichtingen, die actief zijn in een groot deel van de Nederlandse gemeenten, biedt zij hen kansen om deel te nemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten, zoals bijvoorbeeld zwemles, lidmaatschap van een sportclub, schoolreis of muziekles.

Kameleon is een Taalschool waar les gegeven wordt aan kinderen die in Nissewaard wonen en onvoldoende Nederlands beheersen om het gewone basisonderwijs te kunnen volgen. De leerlingen zijn vaak nog niet lang in Nederland en afkomstig uit de hele wereld. Veelal zijn het kinderen van statushouders, arbeidsmigranten, gezinsherenigers en/of worden zij opgevoed in een andere dan de Nederlandse taal. Gedurende het hele jaar stromen kinderen in en uit de Kameleon en vervolgen daarna het gewone basisonderwijs in de eigen wijk of gaan door naar de ISK (internationale schakelklas VO). Op de Kameleon wordt effectief tweede-taal onderwijs gegeven, waarbij het vooral gaat om woordenschat, technisch lezen, spelling en begrijpend lezen. De ontwikkeling zo te stimuleren dat capaciteiten benut worden en een zo hoogst mogelijke slagingskans op een vervolgschool is daarbij de insteek. Naast de Nederlandse taal, omvat het onderwijs rekenen, kennismaking met de Nederlandse samenleving en sociaal emotionele vorming, aangevuld met sport en creatieve vakken.

Ook voor ouders van leerlingen van de Kameleon bestaat de mogelijkheid om lessen te volgen op de school. Op initiatief van de gemeente Nissewaard wordt door een professional van de organisatie Taaltent drie ochtenden per week lesgegeven in Nederlandse taal, gebruiken en andere zaken waar nieuwkomers in ons land mee te maken krijgen. De drie groepen van circa 15 á 20 ouders per groep, krijgen gedurende een half jaar één uur les per week op de Kameleon aan het Snoekenveen 945 in Waterland.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant