Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Niels Smoor wordt ‘Vrijwilliger van het jaar’

Actueel 1.495 keer gelezen

Spijkenisse – Gisteravond vond in My College de verkiezing en uitreiking van de vrijwilligersprijzen 2017 plaats. Wethouder Van der Schaaf reikte als blijk van waardering de prijzen in drie categorieën uit. Thema voor de prijzen was dit jaar 'passie en enthousiasme'.

In de categorie nieuw 'Vrijwilligersinitiatief' van het jaar waren zeven nominaties. In de categorie 'Vrijwilligersorganisatie' van het jaar werden 17 organisaties voorgedragen. De categorie 'Vrijwilliger van het jaar' telde zoals verwacht de meeste aanmeldingen; maar liefst 43 vrijwilligers werden hiervoor genomineerd.

Juryselectie
De jury, bestaande uit Debbie Teitsma van Bibliotheek de Boekenberg (kunst en cultuur), Lisa van Duijvenbode die zelf enkele jaren geleden de vrijwilligers jongerenprijs won, Ron Vollenga, voorzitter van badmintonclub BCRS (sport), Rob Vermaas van Geervlietse Kernactiviteiten (sociaal- cultureel werk en zorg) en juryvoorzitter Jaap Bouman (natuur en milieu), maakte een selectie. De door de jury geselecteerden werden per categorie in een kort filmpje aan het publiek in de tot de laatste stoel gevulde zaal gepresenteerd. Hierna kon via een stemformulier worden gestemd.

Vrijwilligersinitiatief
Voor het 'Vrijwilligersinitiatief' werden het Trefpunt niet-aangeboren hersenletsel (NAH), de Netwerkcoach en de Aanschuiftafel, koken bij iemand thuis door vrijwilligers, genomineerd. De meerderheid van de publieksstemmen ging daarbij naar het NAH Trefpunt waarvoor Jan Groenenveld het initiatief nam.

Vrijwilligersorganisatie
Voor 'vrijwilligersorganisatie van het jaar' werden de 'Klimroos- en Ridderclub', 'VluchtelingenWerk' en stichting 'De Nieuwe Brug' door de jury als geselecteerden voorgedragen. Stichting 'De Nieuwe Brug', die ontspanningsactiviteiten voor mensen met een verstandelijk- en verstandelijk-lichamelijke handicap aanbied, sleepte met ruim 76 stemmen uit de zaal de eervolle prijs in de wacht. Voorzitter Abelien van de Rest nam de prijs, een in de vorm van een cirkel door kunstenares Lenie van der Wel ontworpen wisseltrofee, in ontvangst. De cirkel geeft de oneindigheid van vrijwilligerswerk aan. 'De Nieuwe Brug' viert dit jaar tevens haar 40-jarig bestaan en telt 285 deelnemers en 140 vrijwilligers.

Vrijwilliger van het jaar
Voor 'Vrijwilliger van het jaar' waren vier genomineerden. Dit waren Thea Moonen van wijkcentrum De Sleutel (Groenewoud), Piet Moree van Kernplatform Simonshaven, Niels Smoor die de Rechtswinkel Nissewaard opzette en echtpaar Ellen en Hans Hijgemann, vrijwilligers en stuwende krachten in dorpshuis De Nieuwe Meent in Oudenhoorn. De overgrote meerderheid van de stemmers in de zaal koos Rechtswinkel oprichter Niels Smoor uiteindelijk tot 'Vrijwilliger van het jaar 2017'. Deze Rechtswinkel in de bibliotheek biedt juridisch advies wat door zo'n 25 rechtenstudenten, vrijwilligers, gratis wordt verstrekt.

Naast de wisseltrofee konden de prijswinnaars kiezen uit een replica van het kunstwerk of € 500,00 te besteden aan vrijwilligerswerk. Medewerkers van Brownies en Downies verzorgden tijdens de feestelijke avond de hapjes en drankjes. Alle genomineerden voor de vrijwilligersprijzen kunt u binnenkort terugvinden op www.nissewaardvoorelkaar.nl. Hierop zullen ook de presentatiefilmpjes van de in iedere categorie door de jury geselecteerden kandidaten te zien zijn.

Wethouder Van der Schaaf maakte aan het begin van de uitverkiezing bekend dat de gemeente Nissewaard volgend jaar start met de 'Nissewaard Academie', een initiatief om vrijwilligers op te leiden, te informeren en te verbinden. Begin van het volgend jaar zullen de plannen hiervoor worden gepresenteerd. Ook werden de vrijwilligers van Milieudefensie Nissewaard door de wethouder in het zonnetje gezet. De organisatie die 30 jaar geleden werd opgericht en onder andere het initiatief nam voor het Milieuhuis, het Groene Lint en de Fluisterboot, houdt op te bestaan door het gebrek aan vrijwilligers.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant