Afbeelding
Foto: Foto-OK.nl

Nu ook dagbesteding voor mensen met NAH

Actueel 824 keer gelezen

Spijkenisse - Wethouder Hamerslag heeft vanmorgen in wijkcentrum De Hoek de inloop- en dagbestedingslocatie van het NAH Trefpunt Voorne-Putten geopend. Dat deed hij door het aanzetten van de lampjes van het logo. Een van de lampjes gaf het hersenletsel aan en was rood van kleur. Hersenletsel zet je leven op zijn kop. Langzaam werd het lichtje groen ten teken dat je leven doorgaat.  Ook werd er een taart aangesneden.

NAH, Niet Aangeboren Hersenletsel, is een verzameling van aandoeningen veroorzaakt door o.a. een herseninfarct, een hersenbloeding, hersenschudding, hartstilstand of CVA, maar ook door een ongeluk of ziekte kan een hersenbeschadiging opgelopen worden.

Voor en door lotgenoten
Het NAH Trefpunt Voorne-Putten wil mensen met hersenletsel en hun naasten helpen met het beantwoorden van vragen die er ontstaan door de veranderde situatie. Zo worden er inloopavonden door en voor lotgenoten georganiseerd op iedere tweede maandag van de maand in de Serreburgh in Spijkenisse.

Dagbesteding
Omdat voor een groep mensen met hersenletsel de avonden te vermoeiend zijn om bij te wonen, heeft initiatiefnemer Jan Groeneveld in samenwerking met de gemeente Nissewaard een uitbreiding gerealiseerd in de vorm van een inloop- en dagbestedingslocatie in wijkcentrum De Hoek. Iedere woensdag om de 14 dagen zijn volwassenen met hersenletsel welkom tussen 10.00 en 14.00 uur. 'We hebben dan vrije inloop. Eenmaal in de maand willen we dagbesteding organiseren: alles mag, niets moet. Ze mogen gewoon een kop koffie drinken, maar kunnen ook een spelletje doen of zich creatief uitleven.' De eerste dagbesteding is op 1 november. Het thema is dan 'Hoezo is er niets?'. Hiermee wordt gewerkt in de thema/workshophoek. Maar als u daar geen zin in heeft, kunt u in de koffiehoek gewoon ongedwongen lekker met elkaar praten, ervaringen uitwisselen, of de krant lezen. In de activiteitenhoek bestaat de mogelijkheid tot het ontwikkelen van creativiteit onder begeleiding van een professional. Daar is het thema werken met kleuren. Ook is er een spelletjeshoek. Hier kunt u kaarten, sjoelen e.d. Uiteraard is alles vrijblijvend, doel is en blijft lotgenoten bij elkaar te brengen en dit op diverse manieren te bewerkstelligen.

Kinderen met hersenletsel
Op de woensdagmiddag zijn ouders welkom met kinderen die getroffen zijn door NAH. Die inloop is van 14.00 tot 18.00 uur. 'Kinderen vallen op hun hoofd of krijgen er een bal tegen aan. Soms lijkt het mee te vallen, andere keren hebben ze een hersenschudding. Het lijkt of ze herstellen maar na een aantal jaren kunnen ze gedragsveranderingen vertonen of bijvoorbeeld moeite hebben met concentratie of andere vaardigheden. Met de middaginloop willen we ouders voorlichting geven; het oh, ja gevoel creëren. Ook in het geval van kinderen is het belangrijk dat er begrip komt voor het niet mee kunnen komen in de maatschappij, net als voor volwassenen. Immers door hersenletsel wordt wel je hele leven overhoop gegooid. Je verliest vaak je baan, dus je inkomen en velen hebben relatieproblemen. De buitenwereld ziet niks aan je en kan dus vaak niet begrijpen waarom je iets niet meer doet. Maar juist de prikkels die we als NAH patiënten ervaren, vragen zoveel energie dat we het vaak niet op kunnen brengen om iets te doen. Daarom zijn de bijeenkomsten zo belangrijk. Hier kun je praten met lotgenoten en ervaringen uitwisselen. Het is ook emotioneel zwaar, we zitten soms gewoon te janken, maar hier hebben we behoefte aan.'

Thema-avonden
De thema-avonden op de maandagavond in de Serreburgh blijven. U bent hier de tweede maandag van de maand welkom tussen 19.30 en 21.00 uur. De eerstkomende avond is maandag 9 oktober. Het thema is dan zichtbare en onzichtbare restverschijnselen en hoe gaan we daar mee om.

Wilt u meer weten over de thema-avonden, de dagbesteding of heeft u andere vragen, aarzel dan niet en neem contact op met Jan Groeneveld via nahvoorneputten@gmail.com. Via dit emailadres kunt u zich ook abonneren op de maandelijkse nieuwsbrief en weet u altijd welke activiteiten er georganiseerd worden.

Kijk voor meer lokaal nieuws, evenementen en sportberichten uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant