Afbeelding

Lindes in Heenvliet nog altijd niet geaccepteerd

Actueel 778 keer gelezen

Tijdens drie inloopavonden en een avond voor ondernemers, heeft de gemeente de plannen voor de Markt in Heenvliet toegelicht. Omdat de kastanjebomen ziek zijn, worden ze gekapt en komen er lindes voor terug. En daar is niet iedereen het mee eens.

Volgens Ilse van Veen van het Kernplatform Heenvliet drukt de gemeente haar eigen plan door ondanks een petitie met 400 handtekeningen. 'De huidige bomen op de Markt zijn een resultaat van eeuwen doorkweken en veredelen. Daardoor zijn zij zwakker geworden en vatbaarder voor ziekten.Helaas zijn de bomen op de markt aangetast door de bloedingsziekte. Wij hebben voorgesteld deze te vervangen door een robustere variant. Dat is de Aesculus Indica, deze boom is nauw verwant en een directe afstammeling van de oerkastanje.'

Door het planten van lindes gaat volgens de bewoners het verband tussen Paardenmarkt en Paardenkastanje verloren. 'Een teloorgang van de landelijke, monumentale status van de Markt.' Ook het feit dat lindes druipbomen zijn baart de bewoners zorgen. 'Bestrating, terras en auto's komen onder een kleverige laag te zitten. De gemeente belooft dan wel biologische bestrijding, maar die werkt niet afdoende en is afhankelijk van de intensiteit van de uitvoering. Wetende dat bomen en boomonderhoud in Nissewaard meestal een sluit- en bezuinigingspost is van de begroting, wordt er gevreesd voor het ergste.'

Wethouder Mijnans ontkent de laatste stelling. 'Het laatste beheeruitvoeringsplan van de bomen geeft juist een kwaliteitsslag zodat we meer kunnen doen met hetzelfde budget.' De wethouder legt uit dat de beslissing genomen is in overleg met de monumentencommissie en het externe bureau Boomtotaalzorg. 'Op de inloopavonden hebben de bewoners ingestemd met de lindes. De kastanjebomen die in de petitie worden genoemd zijn alleen in kleine aantallen leverbaar en hebben een omtrek van 16-18 cm.  De lindes die we gaan plaatsen hebben een omtrek van 70-90 cm, waardoor er op korte termijn een gesloten kronendek ontstaat.' Zo krijgt de Markt weer snel allure.

De luizenoverlast die bewoners vrezen bij het aanplanten van lindes, zal de gemeente op natuurlijke manier gaan bestrijden, bijvoorbeeld door middel van zakjes met lieveheersbeestjes en het injecteren van natuurlijke afweermiddelen. Deze methode heeft de gemeente jaren geleden succesvol toegepast bij de bomen aan de Kerkweg in Heenvliet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant