De roetdeeltjes zijn uit het water opgezogen; het gras moet wachten op een flinke regenbui.
De roetdeeltjes zijn uit het water opgezogen; het gras moet wachten op een flinke regenbui.

Onderzoeksresultaten roetdeeltjes bekend

Actueel 520 keer gelezen

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de roetdeeltjes die in een deel van Nissewaard zijn neergeslagen na de brand bij de Esso. Er zijn verhoogde concentraties PAK's gevonden, maar niet uitzonderlijk hoog als er een vergelijking wordt gemaakt met andere grote branden.

Door uitspoeling als gevolg van regen of schoonmaken met water zal de hoeveelheid roet en de PAK's snel afnemen. Als er geen roet meer zichtbaar is, kan er van uit worden gegaan dat dit geen gevolgen meer heeft voor de gezondheid van mens en dier.

De kans dat mensen daadwerkelijk ziek worden door contact met het roet is verwaarloosbaar klein. Het RIVM adviseert groenten en fruit uit de eigen moestuin goed te wassen en daarna te schillen. Ook als er geen zichtbare roetdeeltjes opzitten. Groenten die onder de grond groeien, kunnen zonder risico gegeten worden. Landbouwers hebben het advies gekregen pas te oogsten na een fikse regenbui. Op die manier wordt een eventuele verontreiniging weggespoeld.

Het RIVM verwacht niet dat huisdieren, paarden en ander vee last ondervinden van de aangetroffen PAK's. Toch geldt voor melkvee het advies de dieren op stal te houden tot na een regenbui, om te vermijden dat de PAK's in de melk terecht komen.

Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente Nissewaard.

Meer lokaal nieuws uit Nissewaard vindt u op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant