Daverende knallen tijdens carbid schieten
Daverende knallen tijdens carbid schieten

Carbid schieten in Abbenbroek

Actueel 1.101 keer gelezen

Abbenbroek - Vandaag vind aan de Haasdijk in Abbenbroek het ondertussen traditionele carbid schieten plaats. De knallen zijn in de verre omtrek te horen. Het is zelfs zo dat de knallen uit 'het kanon' tot in Spijkenisse hoorbaar zijn.

Niet voor niets loopt iedereen, in de directe omgeving van de plaats waar het gebeurt, met oordoppen of andere vormen van oorbescherming op. Dat is ook echt wel nodig. Het geluid van de knallen is enorm, maar zeker ook de luchtverplaatsing in de buurt van 'het kanon' is goed voelbaar. 'Sinds een aantal jaren doen wij dit carbidschieten op dit weiland. Hier hebben we lekker de ruimte en is het heel overzichtelijk. Alles bij elkaar zijn we nu ongeveer 10 jaar bezig met deze vorm van 'het oude jaar uit knallen', aldus Martin Buitendijk, die met nog drie anderen de initiatiefnemers zijn.

Immaterieel cultureel erfgoed
'Omdat het sinds 2 jaar als immaterieel cultureel erfgoed wordt beschouwd, is het wat gemakkelijker geworden om hiervoor een vergunning te krijgen. Het is bovendien heel gezellig de hele dag. We maken het gezellig, drinken een biertje en zorgen voor een gezellig kampvuur. Toch een mooie manier om zo oudjaarsdag door te komen. Tegen de tijd dat het donker wordt sluiten we de boel hier af', besluit Martin.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant