Ervaar het echte Griekenland bij Zorba. Foto: René Bakker.
Ervaar het echte Griekenland bij Zorba. Foto: René Bakker.
ondernemer van de week

Grieks restaurant Zorba

Actueel 175 keer gelezen

Spijkenisse - Grieks restaurant Zorba is al 20 jaar een begrip in Spijkenisse en omstreken. De vader van Gerasimos Douskas begon het restaurant in 1995. 'Hij is mijn leermeester geweest en heeft me het vak laten zien', zegt Gerasimos. 'Nu is het mijn beurt.'

Zorba begon met 90 zitplaatsen maar telt er inmiddels 170. De oude keuken is restaurant geworden en er is een serre aangebouwd waarvan het dak elektrisch open en dicht kan. Ook de parkeerplaats achter het restaurant is opgeofferd om ruimte te maken voor de gasten. Daarnaast is er een nieuwe keuken gebouwd. 'Er was veel animo om hier te eten en omdat we vaak gasten moesten weigeren, hebben we op een gegeven moment besloten om uit te breiden. Daar hebben we nooit spijt van gehad, want we zitten nog steeds vol.' Door de indeling waant u zich echter in een knus familierestaurant.

Culinaire reis
Er is een uitgebreide menukaart zodat er altijd wel iets tussen staat wat u lekker vindt. Of het nu om vis, vlees of vegetarische gerechten gaat. Er is volop keuze. Daar komt op dinsdag, woensdag en donderdag nog een drie gangen keuzemenu bij en de Mezedes. Iedere maand is een nieuwe menukaart met drie voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie nagerechten waaruit u kunt kiezen voor slechts € 24,50. Ook voor de Mezedes, kleine hapjes die zich laten omschrijven als Griekse tapas, betaalt u € 24,50. U maakt een culinaire reis door Griekenland en ontdekt de traditionele gerechten van een van Europa 's oudste keukens. Deze gerechten staan niet op de kaart en worden speciaal voor u door de kok bereid. In de keuken staan, op de afwashulp na, enkel Grieken. 'Ik vind het belangrijk dat ze weten waar ze mee bezig zijn en opgegroeid zijn met de traditionele Griekse keuken.'

Vaste bezoekers
Veel gasten zijn inmiddels vaste bezoekers geworden. 'Je ziet kinderen in een buggy binnen komen en voor je het weet zitten ze hier met hun vriend of vriendin.' Het personeel is ook al jaren bij Zorba in dienst en bouwt een band op met de klanten.

Binnenkort eigen huiswijn
Een keer per 2 maanden kunt u genieten van live-muziek en eenmaal per jaar organiseert Gerasimos een wijn-spijs avond. 'Wij zorgen dan voor leuke, aparte gerechten en schenken daar bijpassende wijn bij. De wijnleverancier zorgt dan voor uitleg over de wijn.' Gerasimos heeft zelf de SVEN-2 opleiding gevolgd en kan gasten ook heel goed adviseren op het gebied van wijn. Hij brengt zijn kennis ook over op het personeel, dat daarnaast ook andere trainingen volgt. 'Hoe meer kennis, hoe meer je een gast tot dienst kunt zijn.' Er komen ook steeds meer kwalitatief goede wijnen uit Griekenland. De gasten moeten echter nog even geduld hebben voor een pareltje onder die wijnen. De wijngaard van Gerasimos in Griekenland is bijna zover dat het druiven kan leveren voor de huiswijn van Zorba.

Gerasimos heeft duidelijk ondernemersbloed en zit niet stil. Zeven jaar geleden opende hij op 29-jarige leeftijd samen met een neef een eigen restaurant in Maassluis en ook voor 2016 staat er iets in de planning ....

U vindt Zorba op de Voorstraat 43 in Spijkenisse. Reserveren kan via 0181-611780. Meer informatie vindt u op www.zorba-degriek.nl

Uit de krant