In Spijkenisse is ook leegstand in winkels.
In Spijkenisse is ook leegstand in winkels.

Nieuwe commissie Detailhandel moet leegstand winkels tegen gaan

Actueel 154 keer gelezen

Den Haag - De Adviescommissie Detailhandel is donderdag 25 juni van start gegaan met een eerste vergadering. De commissie is een nieuw instrument van de provincie Zuid-Holland om de leegstand van winkels tegen te gaan. De onafhankelijke commissie gaat bestemmingsplannen voor uitbreiding van detailhandel kritisch beoordelen.

De provincie Zuid-Holland vindt krachtige en levendige stads- en dorpskernen belangrijk. Een goed functionerende detailhandel draagt daaraan bij. De commissie gaat zich vanaf 1 juli 2015 formeel buigen over bestemmingsplannen waarin nieuwe detailhandelsontwikkelingen zijn opgenomen met een omvang van meer dan 2000 m2 bruto vloeroppervlak binnen de centra en 1000 m2 bruto vloeroppervlak buiten de centra.

De commissie zal beoordelen of gemeenten de behoefte aan nieuwe detailhandelsontwikkelingen voldoende hebben aangetoond, de plannen het woon- en leefklimaat niet onevenredig  aantasten en er geen onaanvaardbare leegstand ontstaat. Daarvoor toetst de commissie de gehanteerde behoefteramingen, de ruimtelijke gevolgen en de omvang van het gebied waarbinnen die gevolgen zich voordoen. De commissie brengt advies uit aan gemeenten en de provincie. Mede op basis van dit advies beslist de provincie of een bestemmingsplanwijziging wel of niet aanvaardbaar is. De provincie Noord-Holland werkt al langer met een dergelijke commissie.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant