Krachtpatsen tijdens Trek de Pont
Krachtpatsen tijdens Trek de Pont

Recordpoging Sterke Mannen bij Trek de Pont 2015

Actueel 99 keer gelezen

Nieuw-Beijerland/Hekelingen – Op zaterdag 20 juni vindt de derde editie van Trek de Pont plaats, een sportieve actie voor een goed doel dat in hoog tempo uitgroeide tot een waar evenement. 'Juist omdat het zo intensief is om te organiseren, heb ik een jaartje overgeslagen. Maar nu begon het weer te kriebelen.' Aan het woord is de 64-jarige initiatiefnemer Johan Verheul. 'We voegen weer een aantal nieuwe onderdelen toe. De opvallendste is dat Richard van der Linden en Glen Springintveld, deelnemers van de Sterkste man van Nederland en NK Vrachtwagen trekken, een recordpoging gaan doen om samen de pont naar de overkant te trekken.'

Braderie en terrassen
Er is van alles te zien en te doen, zoals kanovaren, doel schieten, ponyrijden, modelbouw, oude landbouwmachines en oldtimers. Nieuw zijn de twee terrassen met live muziek en de braderie. 'We zijn een beetje laat gestart met de organisatie van de braderie. Voor € 50,- kunnen handelaren, maar ook ambachtslieden, standwerkers, maatschappelijke instanties en verenigingen een kraam huren. Ook kunnen we nog goed helpende handen bij het opbouwen en afbreken gebruiken', licht Verheul toe. De wedstrijd zelf, een ruim 300 ton wegende pont handmatig naar de overkant trekken, is een uniek evenement in Nederland. 'Voor wat betreft de wedstrijd: de inschrijving is gesloten, we zitten aan het maximum aantal deelnemers'.

Motivatie
'Ik heb jarenlang als rechercheur bij de politie gewerkt. Dat vrat tijd, daardoor had ik nauwelijks oog voor mijn maatschappelijke omgeving. Tegen mijn pensionering kreeg ik te maken met een collega wiens vrouw borstkanker kreeg. Hij zette zich op allerhande manieren in om geld in te zamelen voor de behandeling van borstkanker. Ik vond het tijd om ook iets te doen voor mijn medemens,' licht Verheul zijn motivatie toe. Hij werd uitgedaagd om in 2012 mee te doen aan de beklimming van de Franse monsterberg Mont Ventoux. Deelnemers zamelen daarbij sponsorgeld in voor kankeronderzoek door zo vaak mogelijk deze "kale berg" per fiets te beklimmen. Sindsdien doet hij dit ieder jaar. Om aan sponsorgeld te komen, organiseren veel teams bijzondere acties. Voor Verheul werd dat Trek de Pont. Verheul: 'Ik bedacht dat alle acties vooral met je benen uitgevoerd werden, ik wilde iets met armen. Eerst dacht ik aan touw trekken, maar toen besefte ik dat ik vlakbij de pont woon.' De eerste editie bracht € 13.000,- op, de tweede € 27.745,-.

Anti strijkstok
Dit jaar fietst Verheul met zijn team de Mont Ventoux op voor Pink Ribbon. Vooral voor het onderzoek van Emile Voest 'Anti-kankermiddel op maat' dat zich richt op patiënten met uitgezaaide borstkanker. Verheul: 'We kiezen graag kleinschalige projecten, dan heb je zicht op het antistrijkstok beleid.'

Contact
Wilt u sponsoren, een kraam huren of informatie: kijk op www.trekdepont.nl. Via het online formulier kunt u vragen stellen.

Uit de krant