Afbeelding

Facebook: you're in charge

Actueel 107 keer gelezen

Regio - De ingangsdatum van de nieuwe gebruiksvoorwaarden die Facebook aankondigde per 1 januari is uitgesteld naar 30 januari. Het bedrijf heeft de datum zonder opgave van redenen of aankondiging aangepast. Twee weken geleden kondigde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) aan de nieuwe regels te willen onderzoeken. CBP vroeg Facebook om uitstel maar het bedrijf liet weten daar niet mee akkoord te gaan. Het CBP hoopt eind januari de eerste bevindingen van zijn onderzoek naar mogelijke aantasting van de privacy aan Facebook te kunnen voorleggen.Onder Facebook gebruikers ontstond de nodige ophef over de gebruiksvoorwaarden, vooral het feit dat het bedrijf je privé foto's zonder toestemming kan gebruiken voor andere doeleinden, viel verkeerd. Met de kreet: Your Facebook, you're in charge probeert het bedrijf uit te leggen dat het allemaal niet zo'n vaart loopt.

Facebook legt de nieuwe regels uit op zijn site maar het is niet voor iedereen gemakkelijk om te begrijpen wat de regels inhouden. We zetten de belangrijkste zaken op een rij. Ze hebben gelijk: het loopt allemaal niet zo'n vaart, maar dan moet je wel voor 30 januari je instellingen controleren.

Auteursrecht op je foto's
Sinds enkele weken plaatsen gebruikers statusupdates met de tekst dat ze Facebook of andere gebruikers/vrienden geen toestemming geven hun foto's te gebruiken. Dat heeft geen zin: door een FB-account ga je akkoord met alle privacyregels van het bedrijf. En dat betekent dat Facebook altijd de toestemming heeft om je foto's te gebruiken, en dat "niet-exclusief, overdraagbaar, royaltyvrij, wereldwijd licentieerbaar en onderlicentieerbaar". Vooral dat laatste is belangrijk: het betekent dat Facebook het recht heeft om je foto's te verkopen aan derden. Maar dat kan je gelukkig wel uitzetten. Voorlopig verkoopt Facebook die informatie naar eigen zeggen niet, maar je kan nu al wel aangeven dat jouw gegevens niet gebruikt mogen worden indien ze in de toekomst toch verkocht zouden worden.

Gegevens delen met of door apps
Alle informatie die je op Facebook deelt, kan ook gebruikt worden door allerlei apps of games. Ook je vrienden kunnen de informatie die jij met hen deelt, delen met applicaties. Je kan het hele apps-gedeelte van Facebook uitschakelen, maar dan kan je zelf ook echt niets meer gebruiken. Handiger is om aan te duiden welke van jouw informatie ook door je vrienden gedeeld mag worden. Dat kan je op de pagina voor Appinstellingen doen, door het onderdeel 'Apps Others Use' te bewerken.

Advertenties op basis van surfgedrag
Als je Facebook gebruikt, weet het bedrijf ook welke websites je bezoekt. Dat is om "relevante advertenties" te tonen. Je weet wel, als je informatie hebt opgezocht over een product dan krijg je nadien plots advertenties over dat product op Facebook te zien. Op de instellingenpagina voor advertenties geeft Facebook zelf aan hoe je die gegevensverzameling kan stopzetten. Maar dat kan niet op de Facebooksite zelf. Je zal naar de website van de European Digital Advertising Alliance moeten gaan, waar je voor elke browser die je gebruikt je zal moeten afmelden. En dat kan voor elke website afzonderlijk.

Wat deel je met de wereld
Alle voorgaande stappen hebben uiteraard weinig zin als de privacy-instellingen van de informatie die je zelf deelt niet goed staan. Een handige manier om een overzicht te krijgen is de 'Bekijk als...'-functie op je eigen profielpagina. Als je daar op klikt, dan krijg je je eigen profiel te zien zoals een niet-vriend dat te zien krijgt. Als er dan nog foto's of updates te zien zijn, betekent dat dat je die publiek gedeeld hebt. En als dat dingen zijn die je liever niet met de hele wereld zou delen, dan is het tijd om je instellingen aan te passen.

Inloggen met Facebook op andere sites
Je kan voor steeds meer applicaties en websites je Facebook-inloggegevens gebruiken als je een nieuwe account wil aanmaken. Maar standaard deel je dan heel wat van je persoonlijke gegevens. Net voordat je de account aanmaakt, moet je niet op OK klikken, maar kan je best nog eens nakijken welke informatie de applicatiemaker allemaal zal ontvangen. En dat kan je per applicatie of website keurig naar je eigen voorkeuren aanpassen.

Locatie op Messenger
Sinds kort verplicht Facebook ons om een aparte applicatie te gebruiken als we nog via Facebook willen chatten op smartphones en tablets. In die app is ook een functie ingebouwd die je locatie opslaat voor elk bericht dat je mobiel verstuurt. En dat kan niet enkel de ontvanger van het bericht zien, maar ook Facebook. En op basis van die locatie krijg je meer gelokaliseerde advertenties te zien.

Zoekgeschiedenis
Weet je dat Facebook je hele zoekgeschiedenis bijhoudt? Die kun je ook wissen. Je eens verdiepingen in de instellingen van het bedrijf loont dus en kan een hoop frustratie en irritatie voorkomen. Je hebt nog tot 30 januari….

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant