Jacobaburcht.
Jacobaburcht.

Regionale rijks monumenten naar NMo

Actueel 119 keer gelezen

Regio - De overheid heeft twee rijksmonumenten in Oostvoorne overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie (NMo). Het gaat om de Jacobaburcht en de Stenen Baak. De organisatie krijgt eenmalig € 61 miljoen om de monumenten te onderhouden. In totaal worden 31 monumenten overdragen.

De Jacobaburcht is een bijnaam, de Burcht van Voorne is de officiële naam. De bijnaam ontstond omdat het een periode in bezit was van Jacoba van Beieren. De burcht stamt uit de twaalfde eeuw en was bewoond tot de zestiende eeuw. De ruïne omvat overblijfselen van een zware poorttoren, een muurtoren en twee halfronde, kleine torens.

De Stenen Baak is een vuurtoren die in opdracht van de gemeente Brielle in 1630 door de Brielse stadstimmerman Payese werd gebouwd. Het was de eerste stenen vuurtoren van Nederland; hij verving eerdere vuurtorens van hout die waren afgebrand. In de 18 en 19e eeuw kreeg de toren een militaire functie binnen de verdedigingswerken van Brielle. Sinds 2004 is de voormalige vuurtoren gerestaureerd en geopend voor het publiek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant