Afbeelding

Gevecht tegen de windmolens

Actueel 236 keer gelezen

Bernisse - Bewoners van Geervliet, Heenvliet en Zwartewaal vechten tegen de bouw van de windmolens langs het Hartelkanaal. In tegenstelling tot Don Quichot die de molens als reuzen zag en dus een denkbeeldig gevaar bestreed, is de strijd van de inwoners niet bij voorbaat hopeloos. Er bestaat een mogelijkheid dat hun bezwaren door de rechter gegrond worden geacht.

Geen juiste publicatie
Op 13 juli 2011 heeft de gemeente Rotterdam in zowel de Staatscourant als in de huis- aan-huis kranten in Rotterdam de conceptvergunning gepubliceerd en  op 30 augustus de afgegeven omgevingsvergunning. De bouw van het windmolenpark vindt echter plaats op de grens met een andere gemeente en derhalve had de gemeente Rotterdam beide besluiten ook in de huis-aan-huis kranten in Bernisse moeten publiceren. Nu dat niet gebeurd is, is er mogelijk sprake van de schending van de medelingsplicht. Voorafgaand aan het ter inzage leggen van de stukken had het bevoegd gezag, de gemeente Rotterdam, op de juiste wijze de vergunningsaanvraag moeten publiceren.

Bezwaar
Diverse inwoners hebben inmiddels bezwaar aangetekend bij de rechtbank. Wie het nu nog wil doen, is te laat want afgelopen dinsdagavond liep de termijn van twee weken af nadat de bewoners op de hoogte gesteld werden van de bouw van het windmolenpark. Op de informatieavond van 28 januari hoorden ze immers pas dat de bouw definitief was en ze niks in te brengen hadden. En o ja, het zou wennen worden, want ze kregen overlast.

Cultureel erfgoed
Er kan echter alleen bezwaar worden ingediend door mensen die zich binnen een afstand van 500 meter van de windmolen bevinden. Ook zo’n vreemd iets in het hele proces. Het reisadvies luidt dat windmolens op 1800 tot 2000 meter van cultureel erfgoed worden gebouwd en hier gebeurt het op een afstand van 350-500 meter. ‘Als de molens klaar zijn, hoef ik mijn ramen niet meer te lappen’, zegt Carel Versteeg uit Geervliet. Hij was een van de ruim 300 bewoners die zich vrijdagavond liet informeren over de procedure tot nu toe en de mogelijkheden die de bewoners nog hebben om de bouw stop te zetten.

Molens goed zichtbaar
In de vergunningverlening staat dat de windmolens niet zichtbaar zijn vanuit de drie kernen, maar het tegendeel is waar.  De 150 meter hoge molens met wieken van 50 meter lang torenen uit boven de monumentale bebouwing.  Ze zijn niet over het hoofd te zien. Naast zichthinder, veroorzaken de windmolens slagschaduw en geluidsoverlast.

Geluidshinder
In de nacht moet het vermogen al teruggedraaid worden om te voorkomen dat de bewoners niet aan hun nachtrust toe komen. Dat staat expliciet vermeld in de afgegeven vergunning: ‘Voor de woonkernen Geervliet en Heenvliet kan de geluidsbelasting in de nachtperiode leiden tot onacceptabele slaapverstoring indien de turbines ingesteld zijn op maximale capaciteit. ‘  Er moeten maatregelen genomen worden om te voorkomen dat het geluid in de nacht een bepaalde waarde overschrijdt. Echter, in de vergunning staat wel opgenomen dat overschrijding van de waarde één nacht per week toelaatbaar geacht wordt.

Gemeentebestuur is teleurgesteld
Het gemeentebestuur van Bernisse heeft aangegeven teleurgesteld  te zijn in de houding van het college van Rotterdam. ’ Rotterdam is verantwoordelijk voor de vergunningverlening en alles wat daarbij komt kijken. Ook de verantwoordelijkheid voor de publicatie van het besluit om de acht windmolens op deze plek te bouwen, ligt geheel bij Rotterdam. Dan is het teleurstellend om te vernemen dat het college van B&W deze situatie puur juridisch benaderd en afwacht wat de rechter op 26 februari gaat zeggen’, zegt wethouder Sip van der Weg.

Rechtszaak
Op 26 februari dient namelijk de rechtszaak tegen de gemeente Rotterdam. Geeft de rechter de inwoners gelijk, dan  zou de afgegeven omgevingsvergunning nietig verklaard kunnen worden.  De bouw komt dan stil te liggen en de gehele procedure moet opnieuw. De windmolens zullen niet verdwijnen, al zien de inwoners ze liever vandaag dan morgen afgebroken worden.  De inwoners kunnen echter bij een nieuwe procedure wel dichter op de geluidseisen zitten.  Wijst de rechtbank de vordering af, dan is het zaak toe te zien op handhaving door DCMR. Zodra een bewoner overlast ervaart van de molens, moet hij direct DCMR bellen en moet deze handhavend optreden.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant