Afbeelding

Geevliet: Hoofdstad van het land van Putten (+ VIDEO)

Actueel 174 keer gelezen

Geervliet - In 1948 liep een Geervlietse ambtenaar langs de Bernisse. Langzaam aan ontstond een lofdicht op het dorp. Een lofdicht dat oud-burgemeester Willem Sprenger van muziek heeft voorzien. Het Geervliets volkslied was een feit. In die tijd was Geervliet ook veel groter dan nu. Tot het grondgebied van de gemeente Geervliet behoorde ook Simonshaven en Simonshaven. Geervliet mocht en mag dan ook met recht hoofdstad van het land van Putten genoemd worden.

Van verleden naar heden
In 1980 schreef Felix van Hoorn al mee aan het boekje ‘Geervliet 600 jaar stad.’ Nu vond hij het tijd worden om veel zaken die hij in al die jaren aan informatie had verzameld te bundelen tot een nieuw boek: ‘Geervliet van stad naar dorp’. Een boek waarin hij zoveel mogelijk lijnen probeert te trekken tussen het verre verleden en het heden. Van het land van Putten met de heren van Putten naar de opheffing van de gemeente Geervliet en het opgaan in de gemeente Bernisse, maar ook het onderwijs, de gezondheidszorg en de sport zijn onderwerpen die uitgebreid aan de orde komen.

Middelpunt
Vanavond presenteerde hij het boek in een volle kerk in Geervliet. ‘Veel van de informatie heb ik van horen zeggen, van oude Geervlieters’. De andere informatie heeft hij gevonden in het streekarchief. ‘Dat was een uitdaging’, aldus de 81-jarige auteur. Hij moest zich immers het schrift uit de oude stukken eigen maken. Het was het waard, want zoekend naar een onderwerp kwam hij regelmatig iets anders tegen waar hij veel enthousiaster van werd.  Het eerste exemplaar van het boek overhandigde hij aan burgemeester Bouvy-Koene die de aanwezigen voorhield blij te zijn dat de historie van Geervliet behouden blijft, ook als het straks onderdeel is van een nieuwe gemeente. Een  ieder zal na het lezen van het boek inzien dat Geervliet het middelpunt van Nissewaard vormt.

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant