Alweer 65 jaar geleden gaven Klaaske en Jelle elkaar het ja-woord.
Alweer 65 jaar geleden gaven Klaaske en Jelle elkaar het ja-woord. Archieffoto familie Woudsma

Een geit als huwelijksgeschenk

Actueel 597 keer gelezen

Spijkenisse - Gisteren was het 65 jaar geleden dat echtpaar Woudsma-Wisman elkaar in Rotterdam het ja-woord gaf.

Omdat de burgemeester door de huidige omstandigheden niet bij het briljanten paar op bezoek kon gaan, belde hij hen op, om zo toch zijn felicitaties over te brengen.

Aanhouder wint
De uit het Friese Mildam afkomstige Klaaske Wisman en de in het naburige Nieuwehorne geboren Jelle Woudsma, ontmoetten elkaar ruim 67 jaar geleden na een bezoek aan de bioscoop. Jelle had gelijk een oogje op de toen nog maar zestienjarige Friese schone en bracht haar na de film naar huis. Daar aangekomen ging de deur voor zijn neus dicht en keerde Jelle beteuterd huiswaarts. Maar hij gaf niet op. De dag erna ging hij nog eens langs werd toen binnengelaten door Klaaske's moeder. Uiteindelijk kwam dus alles goed; Klaaske en Jelle kregen verkering en trouwden op 7 mei 1955 in Heerenveen. Na de trouwerij kreeg het paar een wel heel bijzonder huwelijkscadeau. Een tante schonk hen een geit. 'Dan hebben jullie vast iets van jezelf', vertelde ze.

Boerenzoon
Jelle woonde op een boerderij en hielp al op jonge leeftijd mee op het veeteeltbedrijf van zijn ouders. Klaaske hielp thuis bij haar ouders en werkte in de huishouding in de buurt. Na de trouwerij ging het jonge stel in een salonwagen op het erf van de boerderij wonen. Al gauw daarna werd zoon Tjalke geboren. Niet lang daarna volgde de verhuizing naar Wolvega. Omdat er op het boerenbedrijf van zijn ouders geen vrije tijd overbleef, besloot Jelle als boerenknecht in Mijdrecht (U) te gaan werken en werd er opnieuw verhuisd. Zes jaar later ging hij aan het werk op een boerenbedrijf in Simonshaven, maar uiteindelijk werd hij stukadoor. Het echtpaar kreeg zeven kinderen en heeft inmiddels 13 klein- en vier achterkleinkinderen.

De spil in het gezin
Klaaske was altijd de spil in het gezin. 'We hebben veel schik gehad, maar soms moest er ook wel eens worden gestraft.' Jelle bemoeide zich daar nooit mee en liet dit aan zijn vrouw. Hij had zesendertig jaar een volkstuin in Simonshaven en bracht daar heel wat uurtjes door. Het paar verruilde ruim vijf jaar geleden hun huis in het landelijke Simonshaven, waar ze 35 jaar woonden, voor een appartement in Spijkenisse en hebben het daar prima naar hun zin.

Breien
Meneer Woudsma (85) heeft een broze gezondheid; onlangs verbleef hij nog een tijd in het ziekenhuis. Mevrouw Woudsma (83) hield en houdt van breien. Onlangs breide ze nog sjaals voor de thuiszorgmedewerksters die haar man verzorgen. Een feest kan momenteel niet, maar hopelijk kan het huwelijksjubileum in september, samen met de verjaardag van Jelle, toch nog worden gevierd.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant