Afbeelding

Herdenken en vieren in Zuidland: stilstaan bij 75 jaar vrijheid

Actueel 307 keer gelezen

Zuidland - Helaas kunnen de activiteiten ook in Zuidland onder de huidige omstandigheden geen doorgang vinden. Dit jaar worden 4 en 5 mei thuis herdacht en gevierd. Ook het vlaggenprotocol is dit jaar in verband met de coronacrisis aangepast. Het Comité '40-'45, afdeling Zuidland en de Oranjevereniging Zuidland roepen de bewoners op om gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Helaas dus geen herdenking bij het monument dit jaar. Wel zal om kwart voor acht 's avonds de klok worden geluid. Vanaf twee minuten voor acht klinkt het taptoesignaal vanuit de kerktoren. Het taptoesignaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. In Zuidland geeft trompettist Pascal van de Velde het taptoesignaal. Pascal is geen onbekende in de muziekwereld; hij werkt zo'n veertig tot vijftig keer per jaar mee aan koorconcerten in heel Nederland en hij speelde in de musical "Anastasia" in het Circustheater in Scheveningen. Na het taptoesignaal volgen de twee minuten stilte. Aansluitend zal Pascal het Wilhelmus laten klinken.

5 mei: Vieren
Vlag uithangen: iedereen mag de gehele dag de nationale driekleur uithangen.

Klappen voor 75 jaar vrijheid
Iets voor acht uur 's avonds klinkt vanuit de kerktoren de bekende melodie van Soldaat van Oranje.

Om acht uur zullen vijf minuten de kerkklokken worden geluid. Niet alleen om stil te staan bij het effect dat corona op ons heeft, maar vooral ook om stil te staan bij 75 jaar bevrijding. Het zou fantastisch zijn als aansluitend door alle bewoners van Zuidland en omgeving twee minuten wordt geklapt, als teken van verbondenheid met elkaar en waardering voor alle zorgmedewerkers. Op deze manier kan toch worden stilgestaan bij het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, vijfenzeventig jaar geleden, bij de veteranen en al die mensen die juist door wat zij hebben meegemaakt nu extra kwetsbaar zijn.

We'll meet again
Ze sluiten af met de muziek van We'll meet again, de klassieker die tijdens de oorlog werd gezongen door Vera Lynn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant