Afbeelding
Foto: pixabay.com

Huisartsen kunnen patiënten met verdenking op COVID-19 gaan registreren

Actueel 594 keer gelezen

Op initiatief van de COVID-19 datacoalitie kunnen huisartsen via NHGDoc en Medicom een korte vragenlijst invullen voor alle patiënten met een verdenking op COVID-19 ziekte. Deze twee landelijke registratie-initiatieven voor huisartsen vullen elkaar aan. Deze informatie is van belang om de verspreiding van het nieuwe coronavirus nog beter in kaart te kunnen brengen. Ook helpt het om meer informatie te verzamelen over patiënten die een hoger risico hebben op een ernstig verloop van COVID-19. De COVID-19 datacoalitie stelt de data beschikbaar aan het RIVM.

Daarnaast kunnen huisartsen via ZorgDomein sterfte aan en palliatieve zorg voor verdachte en bewezen COVID-19 ziekte registreren. Deze registratie richt zich op de intensieve en palliatieve zorg die huisartsen buiten het ziekenhuis leveren aan kwetsbare patiënten en de sterfte daaraan. Het initiatief hiertoe komt van het Consortium Huisartsgeneeskunde (de acht universitaire vakgroepen huisartsgeneeskunde). Ook deze gegevens komen beschikbaar voor het RIVM.

Het RIVM publiceert dagelijks de cijfers over het aantal patiënten met COVID-19 in Nederland. Dit zijn de bewezen patiënten die GGD Gemeentelijke Gezondheidsdiensten bij het RIVM melden. We weten dat het aantal mensen met COVID-19 in Nederland in werkelijkheid groter is. Dit komt omdat niet iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant