Afbeelding
Foto: Bas van der Wel

Burgemeesters: ‘Verbied kinderen een mes bij zich te hebben’

Actueel 288 keer gelezen

De explosieve toename van het aantal steekincidenten waar jonge kinderen bij betrokken zijn, schreeuwt om maatregelen. De burgemeesters van Nissewaard en Ridderkerk, gemeenten waar slachtoffers vielen, pleiten voor een algeheel messenverbod voor minderjarigen.

Door Foort van Oosten en Anny Attema:

Norm stellen
Een landelijk, algeheel verbod op het dragen van messen door minderjarigen, hier pleiten wij als burgemeesters voor. Iedereen weet dan waar hij aan toe is. De handhaving wordt eenvoudiger en effectiever. Bovendien doet de wet dan waar deze voor is: een norm stellen. De wet weerspiegelt wat wij als maatschappij vinden. Als wij het niet normaal vinden dat jongeren met een mes op zak lopen, laat dat dan uit de wet blijken.

Huidige wetgeving schiet tekort
Is de huidige Wet wapens en munitie niet toereikend? Nee. Die wet verbiedt verschillende soorten messen, maar de meeste messen zijn gewoon toegestaan en kunnen dus als steekwapen gebruikt worden. Deze mag je, ook als minderjarige, op de openbare weg meedragen. Er zijn wel gemeenten met een lokaal messenverbod. Dat kan werken, maar het blijft een lokaal lapmiddel. Een landelijke regeling biedt een beter sluitend vangnet, en een (nog) steviger basis voor politie en justitie  om op te treden. Burgemeesters hebben vervolgens de mogelijkheid om ouders aan te spreken op het feit dat hun minderjarige kinderen met messen rondlopen.

Zorgwekkend
Tik op Google de woorden 'steekpartij' en 'minderjarig' in, en je ziet een hele reeks recente nieuwsberichten over steekincidenten door het hele land. Met vaak zeer jonge kinderen als daders én slachtoffers bij ruzies tussen scholieren, straatroven en dergelijke. Een zorgwekkend overzicht, en de maatschappelijke onrust daarover is terecht. Zijn er drugs in het spel? Zetten agressieve drill raps – hiphopnummers die geweld en wapens verheerlijken – onze kinderen tot deze daden aan? Leidt de stress van kansarme omstandigheden tot steeds kortere lontjes? Of zijn er andere oorzaken? Hoe dan ook, je kunt pas iemand met een mes neersteken als je een mes bij je hebt. Daarom pleiten wij voor een algeheel verbod op het dragen van messen door minderjarigen.

Verbod gericht op minderjarigen
Is het niet beter om dit verbod voor iederéén te laten gelden, niet alleen voor minderjarigen? Nee. Want het probleem is zeer urgent in die specifieke leeftijdsgroep. Jongeren zijn daarnaast veel meer kwetsbaar en beïnvloedbaar. Een verbod uitsluitend voor minderjarigen - inclusief de uitzonderingen, bijvoorbeeld voor de scouting - is ook wetstechnisch makkelijker af te bakenen.

Laten we daarom een heldere norm stellen: als kind heb je geen mes bij je. Punt.

Foort van Oosten en Anny Attema zijn burgemeester van respectievelijk Nissewaard en Ridderkerk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant