Afbeelding
Foto: Foto-Ok.nl

Gereanimeerde Just de Goeij bedankt redders

Actueel 734 keer gelezen

Spijkenisse – Gistermiddag bedankte Just de Goeij, voorzitter van Bewonersgroep Waterland, hulpverleners en burgers die hem op woensdag 11 december jongstleden het leven redden. Just kreeg die dag rond het middaguur ter hoogte van de Dijkgraaf (Waterland) terwijl hij zijn auto bestuurde een hartstilstand.

Zijn echtgenote Rik, die op dat moment naast hem in de nog rijdende auto zat, gaf een ruk aan het stuur waardoor deze in het groen langs de weg tot stilstand kwam. Ze schreeuwde om hulp, waarna onmiddellijk diverse mensen te hulp schoten en begonnen werd met reanimatie. Ook Just's dochter Nathalie Kiers, die vlakbij de plaats des onheils woont, was snel ter plaatse en begon met beademen. Tegelijkertijd werd ook de nabij hangende AED (naast snackbar Verhage) ingezet. Brandweer en politie arriveerden heel snel; op de ambulance moest wat langer worden gewacht.

Langere tijd zag het er niet naar uit dat het leven van De Goeij kon worden gered. In de ambulance moest hij nog drie keer worden gereanimeerd en aangekomen in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam gebeurde dit nog vijf keer. Uiteindelijk lukte het om hem te stabiliseren en werd hij een aantal dagen op een lage temperatuur in slaap gehouden om beter te kunnen herstellen; op 3 januari werd hij, inmiddels voorzien van een ICD (interne defibrillator), ontslagen uit het ziekenhuis.  

Ogenschijnlijk ongeschonden is de 69-jarige inwoner van Waterland deze hartstilstand te boven gekomen. 'Heel bijzonder, ik heb een engeltje op m'n schouder gehad', vertelde De Goeij tijdens de bijeenkomst in het Poorthuis aan het Karperveen, waar hij gistermiddag al zijn redders en andere mensen die hulp boden uitgebreid bedankte met ingelijste bedankbrieven, taart, bloemen en kleine attenties. Trots toonde hij de onlangs op zijn schouder getatoeëerde engel ter herinnering aan het ingrijpende voorval. 'Ik heb ongelofelijk veel geluk gehad dat het gebeurde op een tijdstip dat veel mensen in de buurt waren en konden helpen, er een AED in de buurt was en hulpverleners snel ter plaatse waren. Zonder jullie was ik hier niet meer geweest.'  

'In een dergelijke situatie is de overlevingskans slechts 25 procent', vertelt dochter Nathalie. 'En de kans dat je er dan zonder blijvende schade uitkomt is nog veel minder.' Zelf is ze raadslid van ONS en heeft net als de meeste andere raadsleden op voorstel van de PvdA een AED cursus gevolgd. In Waterland is Nathalie beheerder van de buiten AED die door de inspanningen van Bewonersgroep Waterland, waar ze deel van uitmaakt, vorig jaar geïnstalleerd werd. De Bewonersgroep was al bezig om zich in te spannen voor nóg een AED in de wijk, maar hoopt dit nu nog sneller voor elkaar te krijgen.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Uit de krant