Start proef brugopeningsvoorspeller | GrootNissewaard.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo grootnissewaard.nl
Wethouder Bal, Bart Keunen (Rijkswaterstaat) en Dirk Kok van het Havenbedrijf (vlnr.) bij de inwerkingstelling van de brugopeningsvoorspeller.
Wethouder Bal, Bart Keunen (Rijkswaterstaat) en Dirk Kok van het Havenbedrijf (vlnr.) bij de inwerkingstelling van de brugopeningsvoorspeller. (Foto: Foto-Ok.nl )

Start proef brugopeningsvoorspeller

  •   582 keer gelezen   Actueel

Spijkenisse – Wethouder Igor Bal en districtshoofd Rijkswaterstaat Bart Keunen gaven vanmiddag bij het informatiepaneel aan de Schenkelweg het startsein voor de inwerkingstelling van de proef met de brugopeningsvoorspeller voor de Botlekbrug en Spijkenisserbrug.

Deze bruggen gaan regelmatig open voor de scheepvaart op de Oude Maas. Brugopeningen zorgen voor extra reistijd voor het wegverkeer van en naar de gemeente Nissewaard en omgeving. Om de informatievoorziening te verbeteren, start Rijkswaterstaat in samenwerking met de gemeente Nissewaard en het Havenbedrijf deze proef met het voorspellen van openingstijden van de bruggen, aan de hand van het scheepvaartverkeer dat richting de bruggen vaart. Daarbij worden een aantal factoren meegewogen zoals de snelheid van het schip, de afstand van het schip tot de bruggen en de kans dat het schip een brugopening nodig heeft. Op basis van deze voorspellingen kan het wegverkeer beter worden geïnformeerd over de beschikbaarheid van de bruggen.

Rondom beide bruggen staan meerdere dynamisch route-informatiepanelen (drips). In de eerste fase van de proef wordt op vier van deze informatiepanelen de situaties omtrent brugopening voorspeld: Voor de Hartelbrug (N218) richting de A15, op de Schenkelweg (ter hoogte van Theater de Stoep) richting de Spijkenisserbrug, langs de Groene Kruisweg (S102) nabij de Aveling te Hoogvliet richting de Spijkenisserbrug en op de A15 (voor afslag Botlekbrug richting de Europoort). Ook komt informatie over de voorspelde brugopeningen beschikbaar via Blauwe Golf Verbindend (BGV) en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW).

Op de drips kunnen vier situaties worden getoond, te weten: Geen opening verwacht; brug is beschikbaar voor het wegverkeer. Opening verwacht: brugopening verwacht, kans op stremming voor wegverkeer aanwezig. Brug open: brug gestremd voor wegverkeer (wordt in de huidige situatie ook getoond). Brug weer vrij: de brug is open voor wegverkeer, er is een wachtrij.

Gebruikers kunnen deelnemen aan een gebruikersonderzoek. Zo kan goed geëvalueerd worden of de voorspeller de weggebruikers extra reisinformatie geeft. Aanmelden kan via https://www.rijkswaterstaat.nl/water/projectenoverzicht/oude-maas-proefproject-brugopeningsvoorspeller-botlekbrug-en-spijkenisserbrug/index.aspx De proef loopt tot en met juni van dit jaar en zal na evaluatie eventueel worden verlengd.

Wethouder Bal gaf aan blij te zijn met de mogelijkheid voor automobilisten om zo een keuze te kunnen maken voor de beste route om Spijkenisse in en uit te rijden, wat bovendien de doorstroming bevorderd. Dirk Kok van het Havenbedrijf vertelde bij de inwerkingstelling dat betrouwbare reisinformatie ook voor verkeer van en naar de havens belangrijk is. Bart Keunen van Rijkswaterstaat verwacht betrouwbare reistijden voor weggebruikers en een betere verdeling van het lokale verkeer tussen Botlektunnel en Botlekbrug. De vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat vertelde dat mogelijk vóór deze zomer ook een proef zal worden gehouden met een pontverbinding voor langzaam verkeer, als de Spijkenisserbrug gepland of niet gepland buiten gebruik is.

Kijk voor het laatste lokale nieuws uit Nissewaard op www.grootnissewaard.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226283&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768103&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Adverteren op tv? Mail ons!

<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226285&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=grootnissewaard.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=320" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>